Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Pingstblåsare deltog i Tallin-festival

I början av juli deltog Värnamo City Brass, som består av orkestrarna Pingstbrass Värnamo, Missionskyrkans Brassband Värnamo och City Brass från Stockholm för tredje gången i den stora sångfestivalen i Tallin.

Under festivalen sker en jättemarsch genom Tallin ut till sångarfältet, där en fackla tänds, som sedan brinner under hela festivalen. Efter marschen följer en stor konsert, av kören och blåsarna, i år 30 000 respektive 1 700 personer. Publiken bestod av 300 000 personer.
Festivalen hålls vart femte år och för tio år sedan fick City Brass i Stockholm en inbjudan dit, tack vare dirigenten Ingemar Jennersjös kontakter där. Orkestern lyckades också med bedriften att vinna en orkestertävling under festivalen.
År 2004 hade Ingemar Jennersjö flyttat till Värnamo och när han tog med Missionskyrkans Brassband och Pingstbrass från Värnamo till festivalen det året ville även City Brass vara med. Det var en ganska maffig orkester som åkte och som utomlands kallar sig för samlingsnamnet Värnamo City Brass.
Detta år regnade dock marschen in, men den stora konserten kunde ändå genomföras. Men i år strålade solen när den sex kilometer långa marschen genomfördes. Den tog fyra timmar att avverka på grund av de enorma publikmassorna som kantade gatorna.
Ä Detta är något som man hoppas att alla skulle få uppleva en gång i sitt liv. Tyvärr inträffar det bara en gång vart femte år, så nu får vi ge oss till tåls till 2014, säger Ingmar Jennersjö, som med spänning väntar på estniska TV:s DVD från dagarna.
Han hoppas förstås att programmet ska sändas också i Sveriges Television.