Pingst – fria församlingar i samverkan kommer även i år vara en del av konceptet ”G som i Gud” under Almedalsveckan. Men Pingst satsar också på egna utåtriktade aktiviteter hela måndagen utifrån ett tält på hamnplanen i Visby. FOTO: ULRIKA RAMSTRAND

Pingst – fria församlingar i samverkan kommer även i år vara en del av konceptet ”G som i Gud” under Almedalsveckan. Men Pingst satsar också på egna utåtriktade aktiviteter hela måndagen utifrån ett tält på hamnplanen i Visby. FOTO: ULRIKA RAMSTRAND

Pingst på plats i Almedalen

Under årets Almedalsvecka kommer Pingst, liksom tidigare år, att finnas med i G som i Gud-programmet. Men nytt för i år är att Pingst också satsar på egna utåtriktade aktiviteter hela måndagen i ett tält på hamnplanen i Visby.

– Vi är väldigt glada för samarbetet med Frälsningsarmén och Dagen kring G som i Gud, säger Andreas Ardenfors, för Pingst församling. Vi tycker det är viktigt att finnas med och signalera att vi vill vara en del av samhällsdebatten och lyfta att vår unika värdegrund är värd att ta tillvara i ett samhällsbygge.
Samarbetet med Dagen och Frälsningsarmén uppskattar han mycket.
– Det är både spännande och trovärdigt, säger han.
Arrangemangen under varumärket G som i Gud hålls som vanligt mitt i Visbys gamla stad, i Krukmakarens hus.
Stefan Beimark, pingstpastor i Örnsköldsvik och ordförande i styrgrupp Socialt, och Niclas Lindgren, direktor för PMU, kommer att vinnas med i en samling på måndagen, där bekämpning av människohandel står i centrum.
Hur Sverige kommer att se på invandrare och flyktingar efter årets val är ett ämne som kommer upp på tisdagen. I den diskussionen kommer Daniel Alm, föreståndare för Pingst, att finnas med liksom representanter för olika partier, bland andra Elisabeth Svantesson (M).
På onsdagen kommer det att hållas ett kvällssamtal med Alf Svensson om vad som var bättre– och sämre – förr. Elisabeth Sandlund leder det.
På torsdagen finns Nina Eriksson från LP-verksamheten med i en samling kring porr som ett hot mot folkhälsan.
G som i Gud-programmet kommer också att ta upp frågor kring bistånd, religiösa skolor, barnhem, statsbidrag till trossamfund, förföljelse av kristna, behovet av ett tredje kön och om ideellt arbete blivit statens räddningsplanka.
Traditionsenligt kommer Pingst att bjuda på måndagkvällens buffé i Krukmakarens hus.
– Vi vill finnas med och försöka märkas för många människor på Sveriges största mötesplatsför beslutsfattare och opinionsbildare. Genom närvaron i Almedalen försöker vi bidra till framtidsbildens förverkligande om att vara en tydlig och respekterad röst i samhället. Nytt för i år är att vi har ett tält på hamnplan i Visby där vi tar direktkontakt med människor, delar vår tro och lyfter våra frågor, säger Daniel Alm, som har ansvar för programmet i tältet, som hela måndagen står till Pingsts förfogande.
Tältet används annars av Frälsningsarmén.
Under måndagen kommer bland annat Pingsts valmaterial utifrån frågorna existentiell hälsa, världen är viktig och integrationsglädje (se artikel här intill) att lyftas på olika sätt.
– Vi på Pingst vill inte vara partipolitiska, men ändå markera att vi har mycket att bidra med till samhällsbygget, säger Andreas Ardenfors.
– Många pingstvänner finns på plats i Almedalen som representanter för företag, organisationer och partier och de kan också vara en resurs för oss där, menar Andreas Ardenfors.