Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Pengarna och livet

I vår tid kan vi prata om nästan allt. Men pengar och framför allt hur vi väljer att använda våra pengar är fortfarande ett känsligt samtalsämne. Jesus däremot undervisar ofta om pengar. Bibelverserna i Ordspråksboken 30:7Ä9 är viktiga för mig, att varken fattigdom eller rikedom ska skilja mig från Gud. I perioder när lönen inte räckte till det där som kallas vardagsmat och nya kläder på kroppen.

JAG HAR UPPLEVT MÅNGA ekonomiska under och är tacksam till de människor som lytt inre impulser i rätt tid. Har under två års tid i Tanzania levt som väldigt rik. Vill på en gång säga att missionärslöner inte är höga, men i det området vi levde var vi trots allt överklass. Vi duschade, tvättade bilar och åt oss mätta. Hade vi velat hade vi kunnat köpa dricksvatten.
När vi sliter och släpar för att klara av basbehoven drömmer vi ofta om att unna oss lite lyx. När vi har det inom räckhåll dyker det upp något annat vid horisonten att längta efter. Alla behov måste inte, bör inte tillfredsställas. Varje gång vi äger något riskerar vi att det kan äga oss. Det som kan vara en tillgång kan bli vårt största hinder. Bygg inte ditt liv på något så osäkert som rikedom, skriver Paulus. Bibeln lovar aldrig att vi ska bli rika i den här världen, men den lovar att Gud är med oss.

I MÅNGA FAMILJER ÄR PENGAR ett problem, kanske roten till allt ont. Som par och tillsammans med barnen behöver vi föra samtal om vad pengar ska användas till, att göra prioriteringar ihop. Barn mår bra av att spara och längta efter något, och det är en viktig insikt att allt inte går att köpa för pengar.
En högre lön kan ibland medföra längre arbetsdagar och mindre tid med vänner och familj. Våga ta hjälp i ekonomiska frågor, när det gäller spelberoende, eller att klara av det vardagliga. Även när vi får ekonomiska problem i församlingarna.

TACKSAMHET ÄR EN hälsosam inställning. Funderar på om tacksamhet gror bättre i enkelhet än i överflöd. Förnöjsamhet är en inre styrka som skapar stor frihet. Paulus uppmanar oss att klara av både överflöd och ringhet, 1 Tim 6:17Ä19. Det är en svår balanskonst.