Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer
Foto: Annelie Edsmyr

Foto: Annelie Edsmyr

På plats i Irak efter Islamiska staten

Vägspärrar och gripande historier med PMU i Irak. Följ med bakom kulisserna till kampanjen Efter IS. Johanna Litsgård Lebourn rapporterar direkt.

Jag vaknar upp till surret från värmefläkten. Den har under natten hållit en stadig rytm av surr var femte minut vilket jag är tacksam för, annars hade det varit svinkallt i ”the safe room” där jag sover, omgiven av sandsäckar, konserver och vattenflaskor. Vi befinner oss i oljestaden Kirkuk i norra Irak där vi just nu delar gästhus med PMU:s partnerorganisation Tearfund.

Jag får sova i säkerhetsrummet som finns i alla Tearfunds lokaler i Irak, en av de saker som påminner om att vi rest till ett högriskområde. En annan är det rigorösa säkerhetstänket när vi är ute och åker. Rätt papper, stämplade av rätt myndigheter så vi kan passera de många vägspärrarna, kontakterna med de lokala muhtarerna, byledarna, i de områden vi besöker och så telefonsamtalen till Tearfunds kontor en gång i timmen när vi är ute och åker.
Vi är på plats i Irak för att samla material till kampanjen Efter IS och besöka internflyktingläger, byar som tidigare varit kontrollerade av IS och sönderbombade hus där familjer flyttat in för att försöka starta igång sina liv som blev abrupt avbrutna när de tvingades fly sina hem. Biståndsorganisationen Tearfund har arbetat i landet sedan 2014 med humanitära insatser.

I internflyktingläger ser de till att det finns rent vatten, att hygien-kit delas ut varje månad och att sophanteringen fungerar och i byarna delar de ut pengar enligt ett sofistikierat system för att familjer ska kunna bli självförsörjande. De samarbetar även med organisationer som hjälper till med traumabearbetning och psykosocialt stöd.
Vi reser mellan olika platser i norra Irak och Kurdistan. Jag känner igen namnskyltarna från fredspristagaren Nadia Murads bok Den sista flickan där hon beskriver sin flykt från IS gömd under en niqab, livrädd, och med smycken dolda i bindor.
Hon har vågat sätta ord på det brutala sexuella våldet precis som PMU:s partner sedan många år Denis Mukwege. I flyktinglägren träffar vi människor som beskriver tortyr och avrättningar, hur de fått ta sina barn i handen och börjat vandra på minerade vägar mitt i natten. En mamma förlorar sin äldste son på en sådan väg. Hur är man kapabel att resa sig och gå vidare? Man har inget val. Men vi kan hjälpas åt att göra resan lite lättare.

Fakta/

  • ”Efter IS” är en PMUkampanj.
  • På plats i Irak hjälper PMU till med följande i samarbete med Tearfund.; Vattenförsörjning, utdelning av filtar, madrasser, köksredskap, kläder och hygienartiklar. Traumabearbetning och psykosocialt stöd.  Sjukvård.  Kontantstöd.
  • Gör en insats! Märk gåvan ”Efter IS” SWISH: 90 00 506 PG: 90 00 50-6 Läs mer på pmu.se