Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

På okänd mark

Boken Himlen finns på riktigt är en storsäljare. Enligt det svenska förlaget, Gospel Media, ligger siffrorna här på dryga 30 000 sålda exemplar hittills, och det är mycket när det handlar om den kristna genren. I hemlandet, USA, talas det om upplagesiffror på flera miljoner och topplaceringar på försäljningslistor.
Omslaget visar en liten kille i gul slipover och boken bygger på hans berättelse om hur han besökte himlen i samband med att han, vid fyra års ålder, drabbades av bukhinneinflammation och genomgick flera operationer.
Boken har inte lockat mig tidigare, men när jag nyligen upptäckte reklam för en annan bok, också den amerikansk, med titeln Tillbaka från himlen (Livets ords förlag) och med en likaledes gulklädd liten kille på omslaget, så fångades min uppmärksamhet.
Min första tanke associerade till så kallade vandringshistorier, de där som alltid berättas av någon som hört det från någon som har en kusin somÄ ja, ni vet, och som någon bestämt sig för att utveckla i bokform.

EFTER ATT HA LÄST böckerna konstaterar jag att det rör sig om två olika berättelser men med en del likheter. Båda handlar om små pojkar, fyra respektive sex år, som i gränslandet mellan liv och död har en utomkroppslig upplevelse. I båda fallen är det fäderna som återger berättelsen.
Men det finns också olikheter. Fyraåringens berättelse handlar om Jesus och andas mycket trygghet medan sexåringens historia rör sig om kampen mellan gott och ont, änglar och demoner, men också mirakler.
Jag avskriver alltså tanken på vandringshistoria. Jag fortsätter undra lite över tillförlitligheten men släpper det eftersom det krävs en långt mer djuplodande research för att avgöra den.
Däremot funderar jag vidare på om detta kan vara början till en ny genre på den kristna bokmarknaden. Vad säger oss det stora köpintresset?
Och då blir min nästa fråga: Behöver vi det här?

BIBELN SJÄLV ÄR JU ganska sparsam när det gäller beskrivningar av det himmelska. Om det var med sådana skildringar vi skulle vinna världen, eller få vår tro bekräftad, så borde väl Bibeln vara tydligare?
Kanske kittlar berättelserna bara vår nyfikenhet på det okända? Samma nyfikenhet som veckotidningar och tv-kanaler framgångsrikt slår mynt av.
Så tänker jag.