Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

ÖRONFRÖJD TILL GUDS ÄRA

Klassisk musik i pingstkyrkan. Det vill Smyrna symfoniorkester i Göteborg leverera. – Men resan är inte målet, säger dirigent Ingemar Tessin. Målet är att prisa Gud.

DET MUSIKERNA GÖR i Smyrna Göteborg är unikt i hela världen. Det finns inte många orkestrar i kyrkorna som jobbar på frivil¬ligbasis. Svenska kyrkan hyr in orkestrar och det gör man i de stora kyrkorna i USA också. Men en stadigvarande orkester som spelat i 60 år är en raritet. Och i pingstsammanhang unikt.
För dirigenten Ingemar Tessin är det klart varför en symfoniorkester med runt 45 musiker ska spela i en pingstförsamling. Han har många gånger under de 30 år som han hållit på med att leda orkestern i Smyrna frågat sig: Varför håller vi på? Vad är målet?
Ä Kommer man till en gudtjänst, vill man höra Gud, förenas med Gud, säger Tessin.
Givetvis har man kärlek till det man gör. Han själv är ett exempel på hur en passionerad amatörmusiker kan nå musikaliska kvaliteter. Ingemar Tessin är till vardags barnläkare och chef för neonatalverksamheten vid Sahlgrenska Universitetsjukhuset i Göteborg. Men i hans bokhylla finns flera hyllmeter partiturer. Det är Bach, Mahler, Debussy, Bernstein och andra kompositörers verk som han studerar med inlevelse. Han har partiturer med sig på flygplanet när han reser i jobbet.
Ä Var det Karin Boye som sa att resan är målet? Så är det inte. Det finns en risk att fastna i processen. Det kan handla om lovsång eller något helt annat, kärlek till det man gör. Men Gud måste vara målet, betonar Ingemar Tessin.
Risken är att bli förälskad i musiken eller i orkestern på ett sätt som gör att motivet suddas ut.
Han vet att ibland spelar orkestern för att underhålla, så må det vara. Men att hålla på med musik som inte är tänkt att spelas i församlingen, det finns det ingen anledning att göra enligt Tessin.
Ä Det kan folk göra mycket bättre på annat håll, säger han.

Musikalisk mångfald
Ingemar Tessin vill absolut inte att församlingen bara ska syssla med klassisk musik. Han var själv i sin ungdom aktiv i gospelkören Choralerna på 1970-talet. Det har varit många musikstilar genom under åren och det är han glad för.
Ä Det är farligt att begränsa sig till en musikstil i församlingen. Det skapar utanförskap. I Smyrna har vi ett brett musikutbud.
Ä Senast i höstas spelade vi tillsammans med en rad kristna rocksångare inklusive ett professionellt rockband. Konserten gavs under Pingsts sång- och musikledarkonferens, berättar Tessin.
Han skrev själv ett stycke som han kallade Barockrock. Musik för ett rockband, symfoniorkester och kyrkorgel med citat från Vivaldi och Bach. Det blev en succé. Möjligheterna med en stor orkester är många.
Ä Smyrna är en musikförsamling. Musiken engagerar över 500 personer i församlingen, säger orkesterns konsertmästare Rauno Välipakka.

Hela familjen medverkar
Ä Med min gamla italienska violin predikar jag. Det är mäktigt att kunna tjäna Gud med sina gåvor, säger han.
Hela familjen Välipakka är med och sjunger och spelar i olika körer och orkestrar. Under hösten uppfördes en musikal, som har sprungit ur församlingens musikliv. Den sågs av inte mindre än 5 000 skolelever.
I församlingen finns även Smyrna Big Band och Smyrna Brass. De har båda sin stil och en del musiker spelar i flera konstellationer.
Sedan i somras har församlingen haft en musikpastor. Anne-Jorid Ahgnell arbetar med inriktning på den andliga uppbyggelsen. Hon har pastor/musikinspiratör som titel. Hon fortsätter att arbeta på grunden som har byggts av Ruben Fridolfson. Han var anställd av församlingen som dirigent och musikledare från 1966 till 1993.
Fridofson var också kompositör som lämnade flera stora verk efter sig. De spelas fortfarande av orkestern. Oratoriet ”Den förlorade sonen” är det mest kända.

Musikskolan viktig
Det tar tid att bygga upp en orkester och för att förnya den måste man jobba långsiktigt. Där är församlingens musikskola en viktig faktor. Där får barn starta sin musikaliska förkovring och uppleva hur det är att spela tillsamman i grupp.
Musikskolan erbjuder lektioner i piano, gitarr, elbas, slagverk, sång, fiol, kontrabas och orgel.
Sofia Johansson turas om med Ingemar Tessin att dirigera orkestern. Hon är lärare och körledare till vardags och är motiverad att arbeta även ideellt med musik även om det betyder hög arbetsbelastning under vissa perioder.
Ä Vi behöver musiken för att uttrycka det som vi har inom oss. Att bearbeta och uttrycka livet, det tänker jag är själva meningen med musiken, säger Sofia Johansson.
Ä Vi behöver skönhet i vårt liv, vackra saker. Ofta blir det också en skön social gemenskap när man jobbar med musik. Att se människor utvecklas, det är fantastiskt.

Frivillig lojalitet
Att leda en orkester som består av frivilliga musiker kräver disciplin, kanske till och med hård disciplin?
Ä Nej. Vi har förståelse för jobb och familjesituationer. Men det är viktigt att hålla ett löfte man gett, säger Ingemar Tessin.
Han tycker att ju bättre orkestermedlemmarna känner varandra desto större är lojaliteten. Det är ju så det fungerar med ideell verksamhet. Det är väldigt sällan man hyr in någon, möjligen händer det om en nyckelspelare eller solist blir sjuk.
Ä Vi har ett nätverk av musiker i trakten. Sedan har vi ett bra samarbete med orkestern i Pingst Jönköping och vi spelar tillsammans ibland. Då kan orkestern vara 70 man stark.

Mycket administration
Att driva en orkester som reser, har egna konserter varje år och vill hålla hög klass betyder också en hel del administration. Det finns alltså även plats för insatser som inte kräver musikalisk talang. Dessutom finns ett notarkiv med över 1 000 arrangemang för orkester inklusive några stora verk för kör, solister orkester. Det är ett enormt arv att förvalta.
Smyrnaförsamlingen har valt att föra vidare det musikalista arvet. Kanske har det något att göra med att även föreståndaren Urban Ringbäck själv är sångare och skriver egen musik.