Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Ord som berör för livet

Vad som talar starkast till oss kan variera med livets skeden, men vissa ord lämnar bestående avtryck. När jag läste boken Going down to the river, berördes jag av Doug Seegers tankar om sitt eget liv. Men skildringen av hans mors kamp när hon såg sin son glida ner i fördärvet, påverkade mig allra djupast. Säkert för att jag själv är mamma till en pojke i tonåren som jag vill skydda från allt ont, men som jag inser måste få välja sin egen väg.
Jag ser modern på knä i bön i sin kammare när sonen hamnat i drogmissbruk och kriminalitet. Trots att hon själv växte upp med musiken och var en begåvad sångerska, så önskade hon en annan väg för sin son. Hon förstod att det fanns många faror som hotade i en sådan karriär. Ord kan läggas tillrätta i meningar som flyter fram som ett porlande vatten. Men vackra formuleringar räcker inte för att förmedla ett budskap som verkligen griper tag.

ORD KAN, SOM TOMMY DAHLMAN beskriver det i sin bok, kännas slitna och skramliga. De kan också göra mer skada än nytta. Ibland är det klokt att hålla inne med ord av kärlek och godhet, medan de ord vi verkligen uttalar är ord som berör och bygger upp.
Det finns en skärpa i ord som formuleras ur hjärtats djup – ur den mörkaste förtvivlan men också den största befrielse och glädje. Det finns böcker vars tätskrivna rader, förvandlar människors liv.
Jag lärde mig tidigt att älska klassiker som Oliver Twist, men också de enkla och starka vittnesbörd som kom ut som biografier från Den Kristna Bokringen. Mina föräldrar lät frakta kartongvis med böcker över de stora haven från Sverige till Kenya på 1970-talet. Som missionärsbarn skulle vi aldrig sakna bra litteratur när vi växte upp långt hemifrån och dagarna kunde bli långa.
En bok jag aldrig glömmer är Bruce Olsons missionsbiografi Driven av kärlek, som min bror läste med mig och min syster på varsin sida om sig i sängen om kvällarna. Jag var nog inte mer än fem–sex år när jag grät över hans strapatser hos motilonerna i den colombianska djungeln.
När jag många år senare i livet fick möta och intervjua Olson under ett besök han gjorde i Sverige, var det en stor dag för mig. De ord han formulerat handlade om en livsgärning präglad av mod, uthållighet och förtröstan på Gud, även när det var som allra svårast. Ord som berörde mig för livet.