Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer
Tigleth Malkey. FOTO: SANDRA LAGESTRÅ

Tigleth Malkey. FOTO: SANDRA LAGESTRÅ

Öppet för den helige Ande

Tigleth Malkey, Pingsts första riksevangelist, längtar efter att Guds kärlek ska bli uppenbar för människor. Redan vid de första församlingsbesöken har människor blivit frälsta, befriade och döpta i Anden.

Tigleth Malkey har assyriska rötter, men är född och uppvuxen i Södertälje i en syriskt ortodox familj. Hans modersmål är arameiska, det språk som Jesus talade, men det hörs inte när han talar svenska. Hur kommer det sig då att Tigleth blivit pingstvän och riksevangelist? Vi får backa i bandet lite och i tanken bege oss till när det var dags för skolresa med Tigleths niondeklass.

– Vi var på Gotland och i Lummelundagrottorna, berättar han. Där träffade vi på en annan klass från Södertälje, och i den fanns Charlotta.
Förälskelsen drabbade dem båda, de började dejta och blev ihop.
– Men snabbt sa hon att hon var frälst och att det var viktigt för henne att jag också var kristen. Ordet frälst hade jag inte stött på tidigare mer än i sportsammanhang och kristen, vadå, tänkte jag. Såg hon inte korset jag har om halsen? För mig var det samma sak att vara assyrier och att vara kristen.
Men Charlotta gav sig inte och pratade mycket om sin tro och fick med sig Tigleth till Finska pingstförsamlingen i Södertälje på några ungdomssamlingar.
– Det var helt okej, tyckte jag. Trevliga träffar och schyssta människor, men jag kände mig inte riktigt hemma.
I tonåren levde han lite rövare, summerar han.
– Ja så där som tonårskillar ofta gör, säger han. Inte kriminella grejer direkt, men klart dumma saker, men mest typ bus.
Charlotta och Tigleth fortsatte vara ihop, men hon var tydlig med att Tigleth måste gå med Gud om de två skulle ha en framtid tillsammans. Hon uppmanade och utmanade honom att läsa Bibeln. Tigleth tog henne på orden.
– På sommaren när hon var i Finland så bestämde jag mig för att verkligen läsa Bibeln och först blev jag chockad över att den var så tjock. Men så hittade jag en tunnare variant, som jag trodde var en ny version, men som sen visade sig vara Nya Testamentet.

Tigleth läste från början.
– Jag blev så tagen och jag grät när Jesus dog. Varför behövde det hända? Och så fortsatte jag med Markus, och Jesus dog igen! När jag kom till Lukas och Johannes började jag fatta att det var samma berättelse, men ur olika perspektiv. Läsningen blev avgörande.
– Jag fann Gud när jag läste, berättar Tigleth, och när Charlotta kom hem sa jag att jag ville gå till kyrkan.
Det blev tältmöte med Birger Skoglund. Tigleth tyckte det var jättekonstigt och blev mer eller mindre chockad.
– Jag hade blivit varnad för sekter och tyckte det var jättekonstigt med tungotal och sånt och fattade ingenting.

Något så konstigt ville han inte vara en del av och i sin upprördhet gjorde han bums slut med Charlotta och gick hem både ledsen och upprörd.
– Hela natten efteråt brottades jag med Gud. Jag lyfte min Bibel mot himlen och den natten var jag med om min första gudsupplevelse när den helige Ande talade till mig. Jag läste i Apostlagärningarna om hur marken skakade och i Gamla Testamentet om när kung David dansade naken. Jag upplevde det som en hint om att man kanske måste ta lite konstiga saker och att marken kan skaka under en.
– Den natten sa jag till Gud att jag ville bli ortodox (renlärig) på riktigt.
Tigleth återvände sedan till tältmöteskampanjen och lyssnade till Birger Skoglund som predikade om Jesaja på temat ”Vem vill gå, vem kan jag sända?”.
– När Birger frågade om det fanns någon Jesaja i tältet gick jag fram direkt. Jag visste att det handlade om mig, men visste inte hur man förväntades uppträda i en gudstjänst. Birger skrattade lite när jag kom, men bad för mig där och då.
Tigleth blev frälst och förstod nu innebörden av ordet. Han blev förvandlad.
– Jag kom tillbaks till gymnasiet och över allt jag gjorde stod Jesus skrivet.

Han började gå i Pingstkyrkan och blev tillsammans med Charlotta igen. Efter ett år tog han steget att låta troendedöpa sig, vilket orsakade en hel del kalabalik i hans familj.
– Så gör inte en syriskt ortodox person och familjen skämdes och det blev jobbigt ett tag.
Men det där är borta nu och idag har Tigleth goda relationer med sina mycket älskade föräldrar och sina fyra äldre syskon och de är stolta över honom. Steget att troendedöpa sig innebar många samtal och argumentationer bland annat med ortodoxa biskopen, så kanske var det inte så konstigt att Tigleth några år senare skrev och gav ut en bok om dopet.
– Jag hade tröskat igenom ämnet ordentligt, säger han.

Tigleth och Charlotta gifte sig när de var 18 år. I dag har de tre barn, Oliviah, 13, Lyona, 11 och Eliamo, 9, som ibland följer med honom på mötesbesök.
Under en tid var Tigleth evangelist i Pingstkyrkan i Södertälje och han gick också ett år på Karismas bibelskola. Annars har han studerat Bibeln metodiskt på egen hand. År 2005 upplevde han att Gud började tala till honom om att starta en ny kyrka med målet att nå nya människor. Det blev verklighet två år senare.
– Men de fyra första åren blev pest-­ och pinaår, sammanfattar Tigleth. Det kom nästan inga och på vardagarna jobbade jag som säljare, hade det bra, tjänade bra med pengar, men på något sätt såg jag ner på mig själv i kyrkans värld och ställde mig utanför i tankarna. Det är svårt att riktigt säga vad det var, men någon slags självförakt och annorlundakänsla.
Genombrottet för Södertäljekyrkan kom 2011.
– Det vände helt när jag slutade förkasta mig själv och då började kyrkan växa. Det övergripande målet var hela tiden att se Guds rike bryta fram, summerar Tigleth.
År 2015 kopplade han ihop med Andreas Nielsen och det ledde till att Södertäljekyrkan blev en del av Hillsong, ett Stockholms södra campus.

Under några år var han också med i presidiet för Nyhem.
– Jag lärde känna många människor och utvecklade en nöd för Pingst i Sverige och en ansvarskänsla för landet. Jag älskar Ordet. Jag vill få folk att se Gud i bibeltexterna och värdet i sin egen kyrka och församling.
När samtalen mellan Pingst och Tigleth om ett riksevangelistuppdrag tog fart i höstas då triggades ansvarskänslan för Sverige igång ännu mer.
– Ja, nu hoppas jag att det här året ska innebära att ett fönster öppnas för den helige Ande i Sverige. Jag längtar efter att Guds kärlek ska bli uppenbar för människor.
Tigleth säger flera gånger att han är mycket tacksam för förtroendet han fått. På Pingst Pastor presenterades han och den nya satsningen. Och den mottogs med öppna armar.
– På tre dagar var hela våren bokad, säger han, och stora delar av hösten snart därefter.

Tigleth är öppen för att lägga upp mötesbesöken på olika sätt utifrån de lokala församlingarnas önskemål; bibelstudier, ungdomssamlingar, väckelsemöten, förmiddagsgudstjänster, mingelfrukostar eller lärjungaträning.
Men på varje ställe vill han alltid hålla kollekttal och inspirera för att låta kyrkoavgiften gå till Pingst. Ett smidigt, enkelt sätt att både bidra till den lokala församlingen och till det gemensamma arbetet i Pingst.
– Eftersmaken från mina besök på olika platser hoppas jag ska bli att de heliga utrustas för tjänst och att människor känner att de vill vara en del i Pingsts framtidsbild
Under våren har Tigleth bland annat besökt flera församlingar bland annat i Karlstad, Mariestad, Västerås och en ungdomshelg i Kaxholmen. Det har varit starka gudsmöten på alla platser.
– I Kaxholmen hade vi förbön i säkert 40 minuter. En förebedjare berättade att hon fick be för sju ungdomar som alla började tala i tungor, berättar Tigleth med glädje i rösten.


Fakta/

  • Tigleth Malkey är riksevangelist för Pingst och jobbar deltid som pastor.
  • Boka Tigleth genom att ringa eller skicka ett melj till: 070 – 750 12 00 tigleth.malkey@pingst.se

 

 Röster om Tigleth Malkey

image description Camilla Olsson, pastor, Värnamo: "Tigleth har en unik förmåga att förmedla evangeliet på ett enkelt sätt där han blandar humor med djupa uppenbarelser. Han har varit till enorm välsignelse i de sammanhang vi har bjudit in honom till under många år. Han når alla generationer med sin evangeliska och äkta förkunnelse."

image description Ola Gustafsson, pastor, Skara Pings: "Tigleth har ett språk och en stil som är lätt att ta till sig, samtidigt står han för ett budskap som är bibeltroget och sunt. Jag älskar det!"