Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer
Foto: Lightstock

Foto: Lightstock

Omställning i Corona-tider

Ett virus och en pandemi har den här våren tvingat alla till stora förändringar. Den 11 mars kom regeringsbeslutet om att förbjuda samlingar med fler än 500 deltagare. Drygt två veckor senare ändrades gränsen till 50. Ledorden för församlingarna blev att ställa om, inte ställa in.

Kreativitet och omsorg har flödat runt om i landet. Även församlingar utan tidigare vana vid att sända sina gudstjänster digitalt kom snabbt igång med detta. Förmodligen har det aldrig tidigare funnits så många gudstjänster och predikningar att ta del av på olika nätplattformar. Här kommer ett litet axplock på andra omställningsinititativ under en tid helt präglad av Corona.

JÖNKÖPING
Coronahjälpen i Pingst Jönköping servar seniorer +70 med att till exempel gå ärenden och att handla mat. ”Tillsammans sprider vi hopp, medkänsla, glädje och håller drömmar vid liv!”, säger Camilla Liljeqvist, som samordnar hjälpgruppen, som består av omkring 30 volontärer.

KARLSKRONA
Onsdagskvällarnas bönemöten har flyttat ut och blivit bönepromenader. Alla som är friska och inte tillhör en riskgrupp är välkomna att komma med och be under gemensam vandring. En timme tar bönepromenaden och deltagarna ber både för inskickade böneämnen och för strategiska platser i stan som man passerar.

HÄSSLEHOLM
Second Hand-butiken som Pingstkyrkan driver i samarbete med PMU erbjuder numera möjlighet för kunderna att handla vissa av varorna on line. Man får ringa eller mejla och komma och hämta en vardagsförmiddag inom en vecka.

JÄRFÄLLA
I Aspnäskyrkan har man anordnat digitalt kyrkfika varannan söndag. De som vill delta anmäler sig i förväg och blir sedan indelade i mindre grupper, som ”träffas” efter gudstjänsten och pratar om den och livet i allmänhet. ”Det funkar bra och är väldigt uppskattat”, säger en av deltagarna, Johan Valinder.

VÄSTERÅS
Västerås Pingstkyrka är en av många församlingar som också tänker på den unga publiken när söndagsskola och andra barnaktiviteter inte kan hållas som vanligt. Varje söndag läggs programmet Söndagskul ut på församlingens Youtubekanal. Cirka 15-20 minuter med många olika agerande.

ÖRNSKÖLDSVIK
Här samarbetar Pingstkyrkan och kommunen för att hjälpa stadens 70-plussare. Detta efter ett möte med kommunledningen, där församlingens pastorer informerade om sin vilja att hjälpa och också berättade att de ber för och välsignar kommunledningen.
Kommunen hänvisar till kyrkan för de som vill ha hjälp med att handla mat och Pingstkyrkan samarbetar i sin tur med stadens andra kyrkor för att tillsammans verka för stadens bästa. Kyrkan har ett journummer och även ett formulär som man kan fylla i på hemsidan för att anmäla sina önskemål om hjälp och även fylla i om man önskar förbön och eller vill bli kontaktad för ett samtal eller hjälp med annat ärende.
om man önskar förbön och eller vill bli kontaktad
för ett samtal eller hjälp med annat ärende.

ÄNGELHOLM
En kväll i april packade församlingen ihop 350 kassar fyllda med godsaker, hygienartiklar och tidningar med vittnesbörd till personalen på vårdboendena i Ängelholm. ”Vilken glädje att få göra något för någon annan”, skrev man på sin Facebooksida om insatsen.

KARLSHAMN
Två förmiddagar i veckan mellan 9.00 och 12.00 har kyrkan varit öppen för gymnasieelever som behövt lugn och ro för att kunna bedriva sina studier på distans. Parallellt är kyrkan öppen för spontana samtal. Församlingen har också erbjudit en dygnet runt-öppen jourtelefon för existentiella samtal och praktisk hjälp för att kunna ta sig till ett läkarbesök eller handla mat.

STOCKHOLM
Hillsongförsamlingen uppmanade på Långfredagen sina medlemmar att fira nattvard i hemmet, framför skärmen. Omkring 40 000 personer loggade in till sändningen och församlingens pastor Andreas Nielson tror att kanske 10 000 personer deltog i det ovanliga nattvardsfriandet. Även en rad andra pingstförsamlingar inbjöd till digitalt nattvardsfirande i samband med påsken.

SOLNA
Pingstkyrkans barnpedagog Charlotte Ström startade Facebookgruppen ”Öppna förskolan hemma”, som samlar barnsånger, lekar, pyssel och andra kreativa idéer som småbarnsföräldrar kan göra gemensamt med sina barn. De två första dagarna hade över 130 personer sett den första inspelade videon. Gruppen ligger under kyrkans Facebooksida för att visa kopplingen till Solna pingstförsamling. Samtidigt är tanken att både kristna och personer utan kyrklig bakgrund ska känna sig lika välkomna att vara med.

FAKTA/
• Varje torsdag morgon sedan restriktionerna infördes har nätverket Pingst Pastor mötts till webinar ledda av Daniel Alm, där olika frågor tagits upp.
• Praktiska frågor och tips kring olika nätverksplattformar och rättigheter kring att sända sång och musik har behandlats.
• Andra ämnen som varit uppe är till exempel: Hur kan ett omsorgsarbete fungera i coronatider? Går det att genomföra ett församlingsmöte digitalt? Hur ska man tänka kring begravningar nu?
• Information och länkar till resurser med anledning av coronapandemin finns på www.pingst.se