Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Om twitter, kvitter, tankar och ord

Upp flyga orden, tanken stilla står
ord utan tanke aldrig himlen når.

Formuleringen från Shakespeares Hamlet är ett klassiskt och ofta återgivet citat. Det antyder ganska tydligt en viss trötthet inför meningslöst ordsvammel utan reflektion och eftertanke redan på den tiden. Man kan undra hur Shakespeare skulle ha trivts i vår tid där bloggande och twittrande pågår dygnet runt och, via små, digitala pratkvarnar som tränger sig på och kräver omedelbar uppmärksamhet och ganska ofta snabba svar, ibland tenderar att ta över varje annan samtalsform.

DET ÄR INTE BARA DET dagliga småpratet människor emellan som fått ge utrymme åt detta tjattrande på distans. Möjligheterna till, och kanske berusningen av, att snabbt nå fram till många har också skapat maskiner som spottar fram åsikter vars bäst före-datum hinner gå ut innan de landat hos mottagaren. Må så vara att de aldrig når himlen, men
väl cyberrymden där de lagras i någon jätteserver och blir kvar. Ångervecka gäller icke.
Jag inser genast att jag i vissa läger nu genast blir betraktad som en uråldrig teknikfientlig bakåtsträvare. Därför skyndar jag mig att säga att dessa så kallade nya medier och elektroniska kommunikationssätt också har mycket gott att komma med. Jag vill heller inte påstå att varje blogg- eller twitterpost saknar tanke, men med den blixtsnabba ordförmedling som tekniken medger, kan man i alla fall misstänka att tanken då och då kommer lite på efterkälken.
Dock vill jag egentligen bara påminna om att det finns så många andra ord att ta del av, ord som inte kräver omedelbart gensvar, men gärna lite reflektion i sinom tid.

NU VÄNTAR JU SEMESTERN för ganska många. Kanske vankas en och annan ledig, och alldeles ordlös timma med öppna sinnen för fågelsång och blomdoft. Njut då, så länge du kan. Men om du efter en stund får lite ordabstinens, så lämna mobilen och datorn därhän och låt en eller flera böcker få chansen. Så kallad seriös litteratur eller lättsmält uderhållning – välj själv. Kanske en ljudbok, inläst med känsla och inlevelse eller en traditionell bok, tryckt på papper. (Har du förresten märkt att även den sortens böcker kan tala?)
Så stäng av twittret och lyssna till kvittret. Plocka sedan fram en bok och låt din tanke lyfta med ordens till nya höjder.