Nytt album knyter ihop Pingst

Nyskrivna låtar ska hjälpa pingströrelsen att lovsjunga med en gemensam ton

Nu är det här! Albumet Bara Jesus är resultatet av ett års arbete för att förnya sångskatten inom Pingströrelsen.

Det var på rådslaget för ett år sedan som Samuel Hector, musikkonsulent på Pingst – fria församlingar i samverkan, samlade 25 musikpastorer och lovsångsledare från hela landet för ett samtal om musiken i svenska pingstförsamlingar. I samtalet väcktes idén om ett projekt där ny musik skulle skapas, med sånger som ska föra samman församlingar inom pingströrelsen i hela Sverige.
– I dag kan det låta ganska olika om man besöker en pingstkyrka i Norrland och en i Skåne, säger Samuel Hector. Vi ville ta fasta på det som är en gemensam ton i vår rörelse och skapa en anda av gemenskap.
Några som direkt tände till på idén var Bo Göran Leckström, musikpastor i Jönköping, och Erik Liljero som är lovsångspastor i Hillsong Church Stockholm. Som projektledare anställdes också Ida Möller, som till vardags är student och läser personalvetenskap, men som också arbetar ideellt som barnpastor och lovsångsledare i Hillsong Church Stockholm. Idas uppdrag har framför allt varit att driva projektets praktiska delar framåt.
– Den största utmaningen var att det var så många olika människor inblandade, säger hon. Då blir det mycket jobb att få ihop allt praktiskt. Men det är också det som har varit så fruktansvärt roligt – att så många har bidragit, och att det finns ett så stort engagemang hos alla som har deltagit.
Projektet har gått under namnet #nymusikipingst, och har bland annat inneburit en låtskrivarhelg i oktober förra året då flera tongivande låtskrivare och lovsångsledare samlades för att ha skaparverkstad. Även andra har fått skicka in sina alster, och totalt kom det in över 300 låtar.
Efter urvalsprocessen kom till slut 13 nyskrivna låtar med på albumet, som släpptes den 24 april i år. På skivan medverkar 25 kompositörer och låtskrivare, alltifrån etablerade personer som Bengt Johansson, Samuel Ljungblahd och flera kända lovsångsledare, till mer oprövade namn. Alla som medverkar har ställt upp ideellt. Ett nothäfte släpptes också samtidigt som skivan. Tanken är att sångerna ska användas i gudstjänster, och att de ska fungera både med full uppsättning i bandet och med en enkel gitarr eller piano som enda komp.
– Vi ville att sångerna skulle handla mer om Bibelns ord änom våra egna, mer om Gud än om oss själva och mer om ”oss” än om ”mig”, säger Samuel Hector.
Han tvekar inför att placera sångerna inom någon speciell stil eller genre, även om Bara Jesus presenteras som en lovsångsskiva.
– Men allt som har toner och sjungs till Gud i en gudstjänst är ju lovsång.
Sång och musik har alltid varit starka bärare av traditioner, och så är det förstås också inom Pingströrelsen. I många församlingar har den klassiska sångboken Segertoner fortfarande en oomtvistad plats i gudstjänsten, medan andra mer sällan hämtar sånger därifrån.
– Vad har vi för tradition i Pingst? Jo, att vara moderna, att koppla upp oss mot nutiden och knyta an till människor i vår egen tid, säger Samuel Hector. Vi vänder oss inte till någon speciell målgrupp eller åldersgrupp med Bara Jesus, utan vill kommunicera med människor här och nu. Och då är det klart att vi hamnar i någon sorts pop-värld. Men det
är redan så att långt ifrån alla sånger i Segertoner fortfarande sjungs, utan det är ett visst antal som klarar sig över tid, menar Samuel Hector.
– Allt vi gör bygger vi ovanpå det som andra har gjort före oss, men vår riktning är hela tiden framåt. Jag är tacksam för de vägsträckor som ligger bakom oss, de har fört oss hit där vi är i dag, men vi måste komma på nya sätt att kommunicera. Det måste hela tiden skrivas nya böcker, nya sånger, nya predikningar och byggas nya lokaler.
Om en av sångerna på den här skivan överlever länge så är det förstås fantastiskt, men syftet är att den ska bli använd nu.
Att texterna skulle vara på svenska var alla eniga om i gruppen.
– Du kommer inte hem till din fru och säger ”I love you”, utan det viktigaste man har att säga vill man säga på sitt eget språk, säger Samuel Hector. Det gäller också det vi vill säga till Gud.
Under sommarens konferenser kommer sångerna och albumet att lanseras, och förhoppningen är att många människor ska ta dem med tillbaka till sina hemförsamlingar och att de ska bli använda där. Och hittills verkar det gå bra. Den  första tryckningen av både cd:n och nothäftet är redan slutsåld och nya är på väg, och på iTunes låg Bara Jesus etta på topp 5-listan några dagar efter releasen. Men försäljningen är inte huvudsyftet, utan ett medel att nå ut.
– Syftet med hela projektet är förstås i grunden att människor ska ära och lovsjunga Gud, säger Samuel Hector.
Fotnot: Skivan och nothäftet till Bara Jesus finns att köpa på Pingsts webbshop.