Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Nya plantor för trädgårdsmästaren

LP-hemmen Torpa och Lillvik har fått ny föreståndare

Daniel Berger har gått från att vara trädgårdsmästare till socionom. Sedan i våras är han ny föreståndare på LP-hemmen Torpa och Lillvik, och brinner för ett hållbart arbete med LP-andan i fokus, där en stor utmaning är att vinna socialtjänstens förtroende.

Ä Socialtjänstens direktiv skapar ju våra ramar eftersom de är vår uppdragsgivare. Så utmaningen består i att förmedla vad som händer med våra gäster så de förstår att vår behandling är trovärdig och går på våra bedömningar, säger Daniel Berger.
Vi möts en solig sensommareftermiddag på Torpahemmet. Det är fullbelagt just nu, och så har det sett ut det senaste halvåret, men ändå är lugnet påtagligt. Några av gästerna är inne i Nässjö och handlar, några andra styrketränar.
Bara Micke Ericsson kommer nyvaket efter sin middagslur och tar sig en kopp kaffe. Han är på utsluss just nu efter åtta månader på Torpa. När han kom var han tärd och undernärd efter många års blandmissbruk. De senaste tio åren hade han gått på opiater, heroin och morfin.
Ä Så kom jag hit och fick en tro på Jesus. Det betyder allt. Han fyllde mig med sin kärlek och fyller mig fortfarande, säger Micke.
Han har återupptagit relationen till sin son och nu i höst ska han läsa upp betygen på folkhögskola.
Ä Livet har blivit spännande. Jag har inte ord för hur tacksam jag är, säger Micke.
På något sätt tycks han personifiera det Daniel Berger vill kalla för LP-andan. Det familjära, att personalen skapar en atmosfär som gör att gästerna känner sig hemma och känner sig älskade. Men också Gudsnärvaron, en kärlek som förvandlar människoliv.
Ä Samtidigt som vi vill behålla det som LP alltid stått för arbetar vi också med modern behandlingsmetodik, exempelvis återfallsprevention som handlar om att lära sig känna igen de första signalerna vid återfall, säger Daniel.
Behandlingsmodellen utgår från ett eget material, Vägen till livet, som gästerna arbetar med två gånger i veckan. Man har dagliga morgonsamlingar där man läser ur Bibeln och jobbar med återfallsprevention i grupper varje vecka. Tre dagar per vecka jobbar man med keramik, målning, data och bibelkunskap på intilliggande June Folkhögskola (tidigare Viebäcks folkhögskola) och till detta kommer vardagliga och praktiska aktiviteter som städning, sport ochhandelsresor till Nässjö.
Den genomsnittliga behandlingstiden ligger på ett halvår men kan variera från två, tre månader upp till ett år.
Kvinnohemmet Lillvik ligger bara någon kilometer bort och där är behandlingen upplagd på samma vis, med ett undantag. Under vinjetten ”Kvinnoforum” arbetar man jag-stärkande med fokus på självbild och självkänsla. Bland annat utgår man från coachen Mia Törnbloms böcker.
Daniel började som föreståndare i februari i år, direkt efter att han avslutat sina studier till socionom. Men han är långt ifrån nybörjare inom LP-verksamheten.
Under elva år tidigare har han arbetat som behandlingsassistent på flera andra LP-hem och varit aktiv inom LP Ung.
Nu längtar han efter att få föra LP-verksamheten in i en ny tid. Själv ser han sitt arbete som lite av ett kall.
Ä Och jag längtar efter att få handplocka personal som känner sig kallade hit! säger Daniel.