Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här
Kristin Borneling är lärare både på assitentutbildningen och socialpedagogutbildningen. FOTO: GABRIELLA MELLERGÅRDH

Kristin Borneling är lärare både på assitentutbildningen och socialpedagogutbildningen. FOTO: GABRIELLA MELLERGÅRDH

Ny utbildning i assistans på distans

Kanske är det läget mitt i centrala Jönköping som gör June Folkhögskola så annorlunda. "Hela skolan andas integration!", säger Kristin Borneling, lärare på assistentutbildningen och socialpedagogutbildningen.

Hon är också kursledare på den nya assistentutbildningen på distans som börjar i höst. Och just assistentutbildningarna är något June Folkhögskola satsat stort på det senaste året. Bland annat har man gjort en kartläggning där man kontaktat kommun och olika kooperativ för att se vilka behovsom finns.
– Vi märker att de som jobbar med personlig assistans ofta saknar utbildning, så behovet är stort. Det här är ett yrke som vi så gärna vill höja statusen på så att man också stannar kvar i yrket, säger Kristin Borneling. Arbetet som personlig assistent är ett ”viktigt och vackert jobb” menar Kristin.
– Du får en sådan närhet till människor. Från och med i höst har kursutbudet utökats med en 1-årig assistentutbildning på distans.
– Kursen vänder sig i första hand till den som jobbar och har en anställning som personlig assistent. Den ger möjlighet till utbildning samtidigt som man arbetar, säger Kristin.

HON HAR JOBBAT MED kurser på June Folkhögskola sedan 2013, först som bibellärare och sedan ett par år tillbaka med assistent- och socialpedagogsutbildningarna.
– Jag älskar mitt jobb här på June. Det är en mötesplats för så många olika människor och är verkligen en skola för alla, säger hon.
Att skolan är en dagfolkhögskola som till skillnad från många andra folkhögskolor saknar internatboende gör den annorlunda på ett positivt sätt, menar Kristin.
– Jag tror att vi möter en annan målgrupp av elever, kanske också andra behov.

OCH LÄGET MITT I centrala Jönköping, i anslutning till Juneporten och Jönköpings centralstation där tusentals människor passerar varje dag, gör också skillnad.
– Jag tror att det påverkar mixen av människor, säger Kristin.


Fakta/ June folkhögskolaJune Folkhögskola

  • Skolan grundades 1979. Den var då belägen utanför Nässjö och gick under namnet Viebäcks folkhögskola. 2011 flyttade skolan in till Jönköping och bytte namn till June.
  • June är en av fem folkhögskolor med Pingströrelsen som huvudman. De övriga är Dalkarså, Kaggeholm, Mariannelund och den alldeles nystartade Vinga.
  • Många av utbildningarna på June Folkhögskola har ett socialt fokus som assistentutbildning på heltid och distans samt socialpedagogutbildning heltid och distans.
  • Här finns också en allmän kurs, Fotoskolan Jönköping samt pastorsutbildningen ALT, Akademi för Ledarskap och Teologi.
  • Sammanlagt var 337 elever inskrivna på June Folkhögskola under läsåret 2017–2018.