Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Ny bok om dr Mukwege

I oktober kommer en bok om doktor Denis Mukwege ut på Weyler förlag i samarbete med PMU och Läkarmissionen. ”Denis Mukwege – en levnadsberättelse” är skriven av Berthil Åkerlund.

Dr Denis Mukwege, verksam vid Panzisjukhuset i Bukavu i östra DR Kongo, är vid det här laget en världskändis på grund av det han gör och att han höjt rösten om det våld som drabbar kvinnor i DR Kongo.
Han har fått ta emot utmärkelser som Olof Palme-priset och FN-priset för mänskliga rättigheter och utsetts till årets afrikan.
Men han har också blivit utsatt för mordförsök och andra hot och lever idag med sin familj på sjukhusområdet av säkerhetsskäl.
Denis Mukwege blev gynekolog och obstretiker, för att han såg vikten av att kvinnor får god och säker vård under havandeskap och förlossning. Men, att han också fått ägna mycket stor del av sin arbetstid åt att operera och reparera kvinnor, som drabbats av det utbredda sexuella våldet med brutala våldtäkter, har fått honom att öppet fördöma detta våld, som används i krigföringen, men också av aktörer med starka ekonomiska intressen i regionen.
I den nya boken får läsaren följa hans liv redan från en förlossning med komplikationer. En kvinnlig pingstmissionär fick stor betydelse för att han överlevde den första livskrisen.
Boken kan beställas genom PMU. Den kostar 275 kronor, varav 100 kronor går till Panzisjukhuset.