Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Ny bibelskola för tonåringar

Ungdomar mellan 17 och 19 år, som är sugna på att gå en annorlunda bibelskola där bland annat dans, drama, dockteater och en långresa till Afrika står på schemat har möjlighet att från och med i år söka till Alterna Sverige, en nystartad linje på Viebäcks folkhögskola.

Just nu jobbar Magnus Gnisterhed för fullt med förberedelserna för höstens kursstart. Några ansökningar har redan kommit in och målet är att få ihop en klass på 18 personer. Någon sista ansökningsdag är inte utsatt. Man fyller på så länge det finns platser kvar.
Den som vill gå den här något annorlunda bibelskolan får fylla i ganska omfattande ansökningshandlingar och blir också intervjuad.
– Det är viktigt att det blir rätt grej, att man vet vad man söker till, säger Magnus.
Målgruppen är till stor del tonåringar som vill ta ett sabbatsår från gymnasiet, även om det också finns möjlighet för nybakade studenter. Är det här en utbildning för allmänt skoltrötta, kanske?
– Nej, säger Magnus. Inte för dem med vanlig skoltrötthet. Vi söker i stället mycket vakna och pigga ungdomar, som är sugna på att utveckla andra sidor hos sig själva under ett år, och sen gå tillbaka till de vanliga studierna.
Mottot skulle man kanske kunna beskriva som ”Upptäck din potential”.
Eftersom stor del av undervisningen kommer att handla om lärjungaträning behöver eleverna förstås ha en egen tro att utgå från. Men något krav på att man är pingstvän finns inte.
Under skolåret ingår en kortare resa till Europa och en långresa till Afrika, där Etiopien, Zimbabwe, Mocambique och Sydafrika ska besökas. Det blir ingen vanlig studieresa, utan eleverna kommer på olika sätt att dela med sig av det de lärt sig under året.
Eleverna har till att börja med rätt till studiehjälp och inackorderingsbidrag under året, men resekostnaderna måste de själva stå för. Alla kommer därför att rekommenderas att jobba ihop så mycket som möjligt under sommaren innan, men under kursen är också fem veckor inplanerade som arbetsperiod.
Namnet Alterna är inget svenskt påfund. I danska pingströrelsens skola i Mariager har det här konceptet funnits ett bra tag. Magnus Gnisterhed, som tidigare bland annat arbetat som ungdomspastor i Jönköpings pingstkyrka, har sett hur många svenska ungdomar som gått där utvecklats på ett mycket positivt sätt.
Så nu ger han järnet för svenska Alterna.

Fotnot: För mer information se www.alterna.se