Nu kan församlingarna starta kurser på egen hand

Tillsammans satsar nu på att fler församlingar ska starta föräldra- och äktenskapskurser på egen hand. Hässleholms pingstförsamling har redan nappat på idén. – Det behöver inte vara pastorn som håller i det utan ett genuint intresse för relations- och familjefrågor är det viktigaste, säger Cilla Stjernberg, projektledare för Tillsammans.

Pingstförsamlingen i Hässleholm arbetar enligt den modell som Tillsammans önskar att fler ska ta efter. Två par från församlingen besökte Tillsammans regionala utbildningsdag i Stockholm för ett år sedan. Under den dagen fick de undervisning och hjälp att skriva en plan för att driva ett aktivt relations- och familjearbete i sin församling.
De bestämde sig bland annat för att starta en föräldrakurs då de ville bjuda in både församlingens medlemmar samt folk i samhället som inte brukade gå till kyrkan. I höst startade föräldrakursen med en regional upptaktsdag då Alf B Svensson, psykolog och författare och Cilla Stjernberg, projektledare för Tillsammans besökte församlingen.

Fortsatte kursen själva
Med hjälp av Tillsammans pärm så fortsatte sedan pingstförsamlingen i Hässleholm kursen själva under tre veckokvällar. Då följde de studieguiden med ämnen som: Barn – rikedom eller belastning? Hur får vi barn som vill skapa en bättre värld? Hur får vi tiden att räcka till? Så ger du dina barn ett bra självförtroende. Sätta gränser – men hur? Visa kärlek – Älska mig för den jag är, Förmedla tron till barnen och Konflikthantering.
– Om man ska orka vara en bra förälder så gäller det att vårda sig själv och varandra. Det finns inga perfekta föräldrar, alla har vi?fel eller brister. Vi måste känna förtroende för någon i församlingen som vi kan anförtro oss till på ett djupare plan om vi känner att vi har ett problem som vi vill dela med någon.?Det behöver inte vara pastorn eller någon i styrelsen. Jag tror helt klart att fler skulle behöva stanna upp i vardagen och våga tänka till om hur vi har det i våra relationer?som man/kvinna och förälder, säger Annika Nilsson som var en av deltagarna på utbildningsdagen i Hässleholm.
– Jag tror det finns massor av människor som behöver höra detta. Äktenskap spricker och barn mår dåligt. Vi tror på den här satsningen med Tillsammans och det har börjat jättebra, säger Magnus Jonegård, föreståndare för Pingstförsamlingen i Hässleholm.

Lathund gör det lätt
Tillsammans pärm är uppbyggd så att det ska vara lätt att driva kurser på egen hand. Där finns till och med en lathund för vad man ska tänka på innan man startar en kurs.
– Vi behöver flera Tillsammansambassadörer som är vanliga medlemmar ute i församlingarna. Utbildning och material att följa får ambassadörerna via Tillsammans, säger projektledare Cilla Stjernberg.?