Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Nånannanismen

Följ det senaste inom kristna litteraturen Mejla idéer till staffan.swahn@pingst.se

Rubrikordet är inte alldeles enkelt, eller hur? Jag hörde i radions P1 någon hävda att detta är den nya ismen i Sverige. Det står för alla dessa ”någon annan ska ta ansvar, inte jag” eller ”någon annan ska ta initiativet, inte jag” eller ”någon annan (samhället) ska betala, inte jag”. Som du förstår finns många varianter på temat.
Är det en tankeväckare i våra sammanhang? Kan det till och med överföras i ämnet ansvar för den kristna boken och vårt eget förlag? Något att fundera över, jag ger dig tanken utan pekpinnar, kom gärna med en respons.
För övrigt är det annars NY PINGST-årets böcker som mest är i fokus. Jag menar alltså böcker med bäring på 100-årsmarkeringen av pingst i Sverige. Främst handlar det om Svensk Pingst­historia, som ges ut i vår, ett fantastiskt bokverk i två band. Alla som är intresserade av vår rörelse har en guldgruva framför sig – och då talar vi inte om historisk tillbakablick i nostalgi, här handlar det mycket om underlag till reflektion och rannsakan inför framtiden.
Fler och fler upptäcker det viktiga i att titta i backspegeln för att kunna navigera framåt. Vår egen historia formar oss mer än vad vi tror, inte minst i en rörelse som Pingströrelsen, och då är det viktigt att veta varför vi är de vi är, så att vi fattar rätt beslut om vilka vi ska bli i framtiden. Historieverket kan hjälpa oss en god bit på den vägen.
Släppfesten (översättning från det engelska ut­trycket release party, som ofta används när en ny bok eller skiva presenteras för första gången) för historieverket sker i samband med Rådslaget 4 – 5 maj. I samband med våra sommarkonferenser Nyhemsveckan och Lapplandsveckan blir det också ordentliga presentationer av bokverket.

PS 1. Om du inte har en kristen bokhandel där du bor kanske vår egen bokhandel på nätet kan vara bra – be­sök www.libris.se för att testa. Här finns hela utbudet av aktuella böcker.

PS 2. Jag hoppas din församling abonnerar på små­skrif­terna i teologiska nätverkets Trons Hemlighet. Nu har sex skrifter kommit ut, fler är på väg under året. Ett enkelt sätt att ta till sig grundläggande undervisning vad vi tror på i aktuella ämnen.

———————————————-

LEWIS BREV – Joel Halldorf
Libris förlag
Med hjälp av urval ur pastor Lewi Pethrus korrespondens 1918 -1973 ges nya inblickar i den svenska pingströrelsens historia. Boken består av autentiska brev och levande berättelser om deras samman­hang. Här kommer man nära framgångarna och striderna, kollegorna och konkurrenterna. Boken utkommer mitten av april.

TIDENS TECKEN – Nils Ibstedt
IBE-förlaget
Ännu en studiebok i Bibelns undervisning om Jesu återkomst med undertiteln Kristi återkomst och de yttersta dagarna. Författaren Nils Ibstedt har ägnat många års studier åt detta viktiga ämne och hans bok kommer att fånga många läsares intresse för att förbereda sig för de yttersta dagarna. Författarens pedagogiska grepp att presentera budskapet lämpligt för en studiecirkel gör det lättare att hänga med i olika bibeltolkningar.

LIVET ÄR GOTT! – John Ortberg
Libris förlag
Livet är gott! Himmelsk inspira­tion för vanliga dagar är en klok, humori­stisk och sprudlande inspirationsbok för livets vanliga dagar. John Ortberg ger här hjälp till att möta och leva livet och finna kärlek, uppmuntran och glädje från Gud. Boken är läckert form­given. Boken utkommer i mitten av april.

TIO PLUS ETT – Jack-Tommy Ardenfors
Christian Education
”Vi lever i en tid då man allt som oftast hör människor relatera till bud­orden. Nu vill jag inbjuda dig till en spän­nande vandring bland dessa tusenåriga vägmärken!” skriver författaren i förordet.

SÅ RÄDDAR GUD VÄRLDEN – Hans Johansson
Libris förlag
Det finns nog inget brev av aposteln Paulus som fått större genomslag än Romar­brevet. Redan i första kapitlet gjorde Martin Luther sin glada reformatoriska upptäckt, att allt är av nåd genom tro. Det används