Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Musikmöten

Hösten har så här långt för mig bestått av ett antal intressanta musikmöten. Jag menar inte möten i bemärkelsen gudstjänst utan möten med människor som på ett eller annat sätt brinner för musik i våra kyrkor.
Våra brassmusiker hade konferens i september. Där samtalades en hel del om blåsmusikarvet, om möjligheten att få den yngre generationen att prova spela trumpet eller tuba och om att samarbeta med andra samfund.
I oktober samlades vi till musikkonferens i Göteborg. Där hade vi ett brett utbud av seminarier, nya sånger och nya band. Snacka om musikmöte! De erfarna konferensbesökarna från norr till söder mötte en yngre generation som jammade loss på Den öppna scenen, en plattform för nya band.

JAG VILL STANNA LITE VID idén med den öppna scenen. Tanken är att några av alla de band som lirar, turnerar och spelar in nya skivor ska få möjlighet att visa upp sig och knyta kontakter, nya musikmöten, alltså. Under mina år som musikkonsulent så har jag märkt att det finns massor av musikanter som håller igång, den öppna scenen blir då en språngbräda för dem att använda sig av.
Många musiksamtal handlar ibland om bristen på mångfald. Den öppna scenen på höstens musikkonferens visade att det absolut finns mångfald. Soul med Emma Chroscielewski band från Malmö, flöjt, oboe och piano med Trio con brio,fullt ös med elever från Dalkarlså/Kaggeholm och personliga poplåtar med Robert Åkesson från Örebro för att bara nämna några.

VARIATION, GLÄDJE OCH SPONTANITET. Många som satt och lyssnade på alla dessa sköna musiker slogs av tanken Wow, var kommer alla dessa ifrån? De kommer från öst till väst, från litet kapell till stor församling och älskar att få lira. Vi får inte glömma bort att använda oss av dessa musiker, framför allt de yngre. Ge dem bollen och låt så många som möjligt få komma fram. På den här musiksidan brukar jag recensera olika sorters musik, vilket du säkert märkt.
Jag vill emellanåt försöka lyfta fram skivor som kanske inte alltid recenseras. Har du tips på nya band, nya skivor låt mig få veta detta. Vem vet, kanske kan vi skriva om en skiva eller presentera något nytt på nästa års konferens. Möten mellan musiker och lyssnare brukar alltid bli intressant.