Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Musik och tystnad

Jag följde ett samtal på Facebook som handlade om att det hörs musik överallt, vare sig vi vill eller inte. Jag la mig i dialogen och höll med den som tagit upp ämnet.
Vi båda menade att oavsett var vi befinner oss så omges vi av ljud, ibland oljud, ibland välljud. Inte nog med att det är bilar, bussar och tåg som hörs, vi hör också musik i affärer, i telefonkön och i väntrummet hos tandläkaren.
Det var just det vi skrev om, musiken som alltför ofta känns påtvingad och känns som ett ljud som vilket som helst. En brummande bil, glassbilens tutande eller en dansbandslåt Ä ljud som ljud eller?

NÄR JAG LA MIG I konversationen på Facebook så skrev jag något i stil med att för mycket ljud blir en slags miljöförstöring och att tystnad är en stor bristvara. Måste erkänna att jag saknar tystnaden ibland. Jag försöker de gånger jag kör bil ensam lite längre att ha helt tyst i bilen, eller möjligtvis lyssna på radions P1 där förhoppningsvis någon pratar om något intressant eller ointressant, spelar inte så stor roll.
Eftersom jag dagligen omger mig av musik på ett eller annat sätt så är det ofta väldigt avkopplande att njuta av tystnaden. Detta som en kontrast till allt annat ljud som omger oss och som ibland ger skavsår i vår finkänsliga trumhinna. Musik innebär ju oftast att någon har tänkt någonting och sedan komponerat. I alla fall vad gäller den så kallade seriösa musiken till skillnad från den som bara är kommersiell. Bakom tonerna finns en tanke som är djupare än att bara vara bakgrundsljud i affären. Den seriösa musiken kräver oftast aktivt lyssnande.

MUSIKEN I VÅRA KYRKOR används förhoppningsvis också med en viss tanke. Den är inte bara ett ljud likt glassbilens utan något som vill förmedla något till oss. Om den ska få större effekt så krävs också tillfällen av tystnad. Det är ett vanligt knep bland de stora tonsättarna, att använda pauser för att uppnå maximal effekt. Efter en stunds tystnad längtar man efter en häftig låt och efter en häftig låt så är det skönt om det är tyst.
Kontrasterna förgyller. Musik och tystnad hör ihop.