Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Musik och flyktingar

Det är en helt vanlig tisdagseftermiddag i Karlstad, och ändå inte alls vanlig. Det beror på att jag sitter i
Stadshuset, som nu blivit tillfällig flyktingmottagning i vår stad – bara några hundra meter från vår kyrka. Tillsammans med några av mina kollegor i personalen samtalar vi med chefen på den nystartade flyktingmottagningen om hur vi kan hjälpa dem?
Röda Korset och vår församling har kommit överens om att samarbeta för att hjälpa de människor som flytt från ofattbart svåra omständigheter. På flyktingcentret i Karlstad finns nu människor från Syrien, Afghanistan och Irak – många barnfamiljer och ensamkommande barn. Vi samtalar om att välkomna alla som vill till vårt språkcafé, och till vår internationella julfest. Men också om behoven av stöd vid läkarbesök och kostnader för mediciner.
Vi konstaterar att alla kläder de behöver redan har kommit in. Vi berättar lite om vårt internationella arbete. Men är det något mer vi kan göra för att hjälpa till? Då kommer det – flyktingarna älskar sång och musik! Fotboll eller biljard hade jag kunnat gissa, men musik?

VILKEN OERHÖRT STARK påminnelse det är om vad musik kan betyda, inte minst för en människa som är svårt sargad av livet. Många av dem som har kommit hit har bokstavligen gått igenom ett helvete. Kan verkligen sång och musik betyda något för dem?
När jag senare på kvällen sätter mig i bilen för att köra till Bergviks köpcenter och drar på sången Total Praise på hög volym i bilen inser jag att den rör mig till tårar. Jag tänker på köpcentret, att musikprogrammet Så mycket bättre, berörde mig så genom de olika tolkningarna av Niklas Strömstedts låtar i första programmet. Varför? Kanske för att jag följt honom länge, för att han skrivit sånger som är så vackra och sorgliga. Att hans farfar Harald Strömstedt var pingstpastor och författare påverkar förstås, och att hans pappa Bo Strömstedt var chef på Expressen och beundrare av Frank Mangs gör inte saken sämre.
Ändå är det något alldeles särskilt med kristen musik som handlar om Gud, den stora verkligheten. När jag kommer hem från köpcentret och lyssnar på sången Jag ska följa dig på Frizons nya skiva, så tänker jag att jag kan ge mitt liv för Jesus vilken dag som helst.