Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

Musik

Följ det senaste inom det kristna musiklivet Mejla synpunkter till peter.stolpestad@pingst.se

GUSTAV MAHLER SYMFONI 10 –
Wiener Philharmoniker/Daniel Harding

Deutsche Grammophon 2008
Den 33-årige dirigenten Daniel Harding möter en av världens stoltaste orkester, Wiener Philharmoniker i denna strålande inspelning av Mahlers ofullbordade tionde symfoni. Orkestern som mellan åren 1898–1901 hade Mahler själv som chefdirigent möter nu hundra år senare det unga explosiva stjärnskottet från Oxford, Daniel Harding i symfonin från 1910. Gustav Mahler är en av tidernas största symfoniker. Han antogs som 15-åring till konservatoriet i Wien för att studera piano och utvecklades senare till en gigant inom orkesterkomposition.
Symfonin inleds med ett vackert adagio där stråkarna bländar med hjälp av mustiga horn och basuner. Inledningen andas vemod och hopp, kanske Mahler kände på sig att detta var hans sista komposition. Som sig bör i en Mahlersymfoni så är andra satsen ett friskt scherzo som följs av ett purgatorio, en slags kort mellansats med betydelsen skärseld. Den mäktiga 25 minuter långa finalen föregås av ett nytt scherzo. Finalen inleds med dunkla slag på stortrumman samt teman i det grova brasset. En stor symfonikers sista stora verk avslutas med känsla av sorg, frågor men också med en strimma av ljus och hopp.
Symfonin som Mahler inte hann fullborda före sin död 1911 är ett hans mästerverk som är värt att upptäcka.

BEAUTIFUL FIGHTER – Breakthrough
Life Change HB 2008
Fyra gossar från Göteborg slår sig in på arenan med distade guror, energiska trummor och längtande sångröster. Skivan Beautiful Fighter är rak, radikal och tydlig med att bekänna bandets tro. Jag hoppas verkligen att Breakthrough kommer att vilja och orka resa land och rike runt med sina låtar.
Jag är helt övertygad om att många yngre kommer att digga detta. Låtar som Whoohoo Yeaheah, I will go och Head not tail är riktiga hits vid första playtrycket. Med lite extra puts och producenttricks kommer bandets framtida plattor bli ännu bättre.
Medlemmarnas radikalitet och starka vilja är strålande. Pluspoäng till de smakfulla synthpåläggen som ger extra finess. Spela för mycket blir ofta för mycket men spela lagom är alltid bäst. Bra!

HÄNDEL ARIOR – Danielle de Niese/Les Art Florissants/Christie
Decca 2007
Varför inte blanda upp nutidsplattor med musik från 1700-talet! Deccas succésläpp från 2007 är något att värma sig med i det stundande höstrusket. Den australienfödda sopranen Danielle de Niese är något av expert på Händel. Det märks på den här skivan som innehåller kända arior från Händels operavärld. Musiken behöver inte bara användas vid Nobelfester, kungamiddagar eller bröllop utan kan gott och väl få en chans att puttra i din stereo istället för det som brukar puttra. Du kommer inte att bli besviken.
Georg Friedrich Händel (1685–1759) var samtida med Bach och har i många fall hamnat lite i skymundan av honom. Händel började sin bana som organist vid 17 års ålder. Hans första opera hade premiär 1705 och det berömda oratoriet Messias 1742 i Dublin. Händels tro och kyrkliga bana präglar givetvis hans verk som spänner från operor till oratorier med teman från Bibeln. Exempelvis Saul, Israel i Egypten, Simson, Josua med flera.
Som bekant så speglar all musik sin tid. Sopranen de Niese lyckas tillsammans med den mästerliga barockensemblen att återspegla musik som levt i över trehundra år. Två arior sjungs på engelska och övriga tio på italienska där den mest kända är Lascia ch´io pianga ur operan Rinaldo. Om du vågar så kan denna sång bli en bra start på ditt barocklyssnande – ta steget!

STILLA – Liza
Talking music 2008
Vi som har vår musikaliska skolning inom jazz/klassiskt har julafton när skivor som Stilla dimper ner i brevlådan. Långt uppe i norr, i Sävar har Stilla producerats av tontalangen André Jakobsson. Det känns lite som när man var på Skepps­holmsfestivalen (nuvarande Stockholm jazz) när Lundkvists låtar ljuder.
Jakobssons klaviaturspel påminner ibland om det klassiska ”Crusaders-soundet” och gitarristen Göran Turborn verkar ha lyssnat både på Larry Carlton och Mike Stern, det gläder mig! Allt jag behöver och Minnen hoppas jag kommer att spelas både här och där. De har en viss modern västkustprägel som är lättlyssnad och som gillas både i och utanför våra kyrkor. Samtliga elva spår är gjorda av Liza Lundkvist och får helt rätt karaktär med hjälp av de smakfullt musicerande musikanterna.