Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

MUSIK

Följ det senaste inom det kristna musiklivet Mejla synpunkter till peter.stolpestad@pingst.se

ALL OVER – Beatrice
Reliable 2008
All over är en frisk bris från Beatrice. Första låten Starting all over känns farlig att ha i bilen, i alla fall där det finns fartkameror som lurar. Viss musik är lätt att köra för fort till. Den här skivan är full av glada och pigga låtar som hör vår och sommar till. Låtar som får en att drömma om en cabriolet och varma vindar. Beas folkliga och cowboyklädda stämma är en riktig glädjekick som kommer att få ringar på vattnet, tro mig. Bolaget Reliable slår sig in i skivproduktionsdjungeln med dunder och brak med hjälp av ett intressant stall av rikt varierade artister. Ser fram emot fler skivor av och med glädjespriderskan Beatrice Ericsson!

FÖRGÄNGELSEN ÄR HAVANDE MED NÅD – Mattias Ekström Koij
MEK Musikverkstad 2006
En text kan tonsättas på olika sätt. Ekström Koij har valt att ge sångerna på den här skivan en psalmprägel. Bra gjort! Det känns som en slags diktläsning där orden är det centrala och pianot, cellon, kontrabasen eller trombonen ger färg åt orden. Mattias Ekström Koij har god fantasi. Det hörs och känns att han har sina rötter i kyrkomusiken. Som organist i Farsta församling och också körledare presenterar han sig på ett lockande sätt på den här skivan. Många sånger påminner om enkla melodier i folkton som är användbara både i och utanför kyrkan. Musik som står still och inte bullrar är avkoppling i en tid där det stillsamma är en bristvara. Musik ger ibland ro, det behövs. I nästa produktion kanske Ekström Koij vågar ta ut svängarna också, rejält?

FREE VOC – Hannah Holgersson
Reliable 2008
Jag är inte ett dugg förvånad över att Hannah Holgersson lyckas. Vi som känner till hennes förmåga att använda röstens mångfald, som hon själv kallar för ”Free voc” kan bara applådera. Somliga skribenter kliar sig i håret och funderar i vilket genrefack skivan skall placeras. De kommer aldrig att lyckas hitta en genre som passar den här skivan. Det är det som är meningen. Free voc är ett uttryck för den fria rösten. Hannah Holgersson bevisar gång på gång att en skolad röst i olympisk klass kan användas till allt. Steve Dobrogosz kompositioner är magnifika. Ett stort grattis till Reliable som huserar sådana här artister. Kvalitet vinner i längden. Skivan kommer helt klart gå hem både innanför och utanför kyrkans väggar. Hoppas att Hannah Holgersson kommer att bli använd med sin röst oftare i kyrkliga sammanhang, kyrkan behöver Hannah! Vi vana kyrkobesökare behöver bredda vårt musikintag och få erfara att musik är en gränslös uttrycksform i frihet.

KOM I MIN FAMN – Monica Norén
Marcus Förlag 2008
Alla sånger på Kom i min famn är tillägnade ett barn, Hanna, Arvid, Benjamin etcetera. Vilken härlig idé! Himmelbit, som inleder skivan är just en liten himmelbit, där kontrabas och sopransaxofon puttrar i bakgrunden på ett smakfullt sätt. Monica Norén är inte bara en god sångerska, sångerna är finurliga och arrangemangen strålande. Musiker som har en inneboende gåva att kompa smakfullt och svängigt kommer till sin rätt på den här akustiska skivan. Det enkla och folktonslika gör att man måste ha fingertoppkänsla för arrangemanget och uttrycket, det har musikanterna. Men vem är Magnus Sjölander? Det är säkert jag som missat nåt, men om han har gömt sig i garderoben med sin saxofon så är det dags att komma ut nu, och spela mer! Och Per Boqvist, vilka fyndiga arrangemang! Det märks att ni precis som undertecknad inte är rädda för jazz, speciellt i titellåten Kom i min famn. Bra gitarrspel, Magnus Sjöqvist. Jag blir sugen på att va med! Det är ett gott betyg.

HERRE LED OSS – Clas Vårdstedt
Davidmedia 2008
Vårdstedts skiva Herre led oss innehåller tolv sånger från olika låtskrivare, allt ifrån Vårdstedt själv till Paul Baloche och Brenton Brown. Skivan är en traditionell Davidmedia produktion med ett rakt budskap till enkla arrangemang kryddat med kör och stråkensemble. Många av låtarna är klara att lyfta rakt i