Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

MUSIK

Följ den kristna musiken Mejla synpunkter till peter.stolpestad@pingst.se

EN LITEN STUND, EN EVIGHET – Peter Bergstrand
Davidmedia 2008
En vanlig onsdag. Jag sladdar in med cykeln efter jobbet på uppfarten till vårt hus. Stoppar handen i brevlådan och tar upp dagens post. Ett litet glädjepaket från Davidmedia ger en speciell glädje och styrka till denna dag – Peter Bergstrands En liten stund, en evighet. Sånger jag precis behöver.
Bergstrands sånger ger harmoni. Inga komplicerade musikaliska uttryck, utan bara en enkel liten stund med smak av evigheten. Jag sjunger med och känner att Gud är nära. Ibland vill man ha ett stort symfoniskt uttryck, Bruckner eller Mahler och ibland vill man ha något avskalat och enkelt. Bra Bergstrand. En liten stund, en evighet är en liveinspelning från Söderhöjdskyrkan där livekänslan smittar av sig.

TRIO CON BRIO – Trio con brio
Träslottet musik 2007
Små trevliga örhängen i den lätt-klassiska traditionen serveras på trion Trio con brios skiva med samma namn från 2007. Giganter som Bach, Beethoven, Grieg och Nielsen delar plats på skivan med Dominique, Kreisler och Peterson-Berger i en inspelning med flöjt, oboe/engelskt horn och piano. Herrarna Davidsson, Holmgren och Andersson har lyckats kombinera ihop en rad lättlyssnade små stycken som i sin karaktär ger ljus och glädje. Morgonstämning, Dimman lättar och Tillägnan är små välkända melodier som klingar bra. Trion visar på gott samspel och de båda blåsarna har en fyllig ton som tillsammans med pianot ger värme. Pianisten Stig Andersson visar att han är en god ackompanjatör och en flink finlirare.

NU KLARNAR LUFTEN – Gunilla Stierngren
Gunilla Stierngren 2007
Gunilla Stierngren har fått tolv av sina texter tonsatta av olika musiker. På skivan Nu klarnar luften samsas toner av Irma Schultz Keller, Boo Egebjer, Mattias Ekström Koij, Georg Riedel och Stierngren själv. För att lättare förstå sångens innebörd så har Gunilla Stierngren placerat in sångerna under vissa rubriker såsom dop, stillhet, tro, glädje, minnestund etcetera. En god tanke.
Stierngrens texter får olika musikaliska dräkter med hjälp av de olika tonsättarnas uttryck. Schultz Keller ger skivan prägel av visan och Egebjers toner känns något mer komponerade. Intressant också att få höra Egebjers egen rostiga stämma i sången Domsöndagspsalm. Ekström Koij, till vardags organist i Farsta församling, är för mig en ny spännande bekantskap. Efter att lyssnat på spåret Jag är inte rädd där kören Juniper gospel dyker upp med ett smakfullt uttryck så lockas jag av att leta vidare efter musik av Ekström Koij. Georg Riedel bidrar med en sång i folkton och det hörs att denne gigant rör sig i den högsta divisionen.

VARJE ANDETAG – Pingstkyrkan Söderhamn
POL 2006
Friska andetag kommer från Söderhamn i form av 2000-talets svenska svar på familjen Börud. Den glada ensemblen serverar oss sånger som för min generation känns bekant. Kan det bero på känslan av ungdomskör à la 70-80-tal? Kanske. Varje andetag med systrarna Marita och Malin (födda Orevi) i spetsen är en skiva som man snabbt vill sjunga med till. Sångerna ger eftertanke och en behaglig känsla inombords. När jag bläddrar igenom konvolutet ser jag att varje sång förklaras på ett enkelt sätt, allt för att lyssnaren tydligare skall förstå innebörden kan jag tänka. P-O Larsson har skrivit de flesta sångerna och sångfåglarna får förstärkning av bland annat trumpetaren Tomas Orevi och yrkestrumslagaren Claes Anderhell. I din närhet är det bästa spåret. Tveklöst. Grattis Söderhamn!

UNSHAKABLE – Andy Park
ION Records 2006
Åttabarnspappan Andy Park, låtskrivare, författare och pastor förmedlar trygghet med skivan Unshakable. Som lyssnare vill man aktivt digga och gärna sjunga med i de genomtänkta texterna som är en enda lovprisning till Fadern. Skivan inger en viss livekänsla som kommer fram i exempelvis titelspåret Unshakable.
De spår som tilltalar mest är de lugna och meditativa, Precious Pearl, Worthy of all my Love och Carry