Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

MUSIK

Följ det senaste inom det kristna musiklivet Mejla synpunkter till niklas.ekberg@comhem.se

ELVIS PRESLEY CLASSIC GOSPEL – Kent Lundberg/One Way Brothers
LINX MUSIC
Många känner redan till Kent Lundberg från Karlskoga och hans uppskattade tolkningar av Elvis Presleys gospelsånger – för andra blir denna CD kanske ett första möte som säkert inte blir det sista. Uppmärksamheten omkring dessa ”Elvis-versioner” och tolkningen av bland annat ”How Great Thou Art” har nu även nått Elvis hemland och i mitten av juni drog Kent och hans EP Quartet över till USA för en rad konserter. I Kents musikaliska bakgrundsbild finns erfarenheter bland annat som elev åt Nicolai Gedda, operahögskolan i Stockholm samt Musikteatern i Värmland där han medverkat i en rad produktioner. På skivan backas Kent upp av One Way Brothers, en rutinerad gospelkvartett från Örebrotrakten. För info: www.ep-gospel.se

EVERYTHING GLORIOUS – PASSION 06
David Media
Everything Glorious spelades in under Passion 06 och bär med sig den nerv som man önskar av en live-skiva men som inte är en självklarhet. Passion är en studentkonferens som vuxit sedan starten 1997 i Austin, Texas, och fyllde i år Nashvilles Gaylord Arena till bristningsgränsen! Inte mindre än 18 000 studenter i hängiven lovsång under ledning av till exempel Chris Tomlin, Charlie Hall, David Crowder Band och Matt Redman. Passion är rörelsen som vill utmana och uppmuntra studenter att leva helt för Guds ära. Rak undervisning och passionerad lovsång är två viktiga ingredienser. Kanske rentav inspiration till kristna studenter lagom till höstens skolstart? För info:
www.268generation.com

TIDLÖSA PSALMER I NUTIDA TOLKNING – FOLK
David Media
Avskalad, akustisk lovsång med rocknerv – så skulle FOLK kunna stavas musikaliskt, försöka beskrivas. En grupp med rötter i den forna rockgruppen Attention där man låtit text och musik växa fram sakta. Efter flera år som ansvariga för lovsången på Gullbranna kommer nu första skivan i eget namn – sånger tänkta just för gudstjänstbruk. Nu har gruppen gått in i någonting nytt och det är inte längre de själva som är i fokus utan Någon större. Mattias Martinsson, pastor Göteborg Vineyard, säger: ”Det här är musik som rör om i hjärtat … Innerligt, intimt och rockigt är ord som flätar samman denna lovsångsskiva. Den fångade mig vid första lyssningen och fångar mig om och om igen och så skall det vara med lovsång. Den har för uppgift att leda min vidare, närmare, djupare in i Guds närhet och det händer när FOLK spelar och tillber.”

FRAMTIDSMINNEN – Urban & Carina Ringbäck
NAXOS
Om skivtiteln gjorde Dig nyfiken så har Du chansen nu att ta del av innehållet. Under sommaren släpptes Urban och Carina Ringbäcks nya skiva där man samlat minnen att ta med sig in i framtiden. Här vandrar sorgen och glädjen tillsammans i tio livsnära och hoppfulla sånger, skrivna av Urban. Här får Du uppleva ett gitarrbaserat möte mellan många olika musikstilar och tonspråk; blues, country, akustisk rock och visor i folkton. Du får också reda på vad som händer om man blandar instrument som; pedalsteel, dobro, munspel, kruka, bastuba eller varför inte rentav en tramporgel från Norrmanstorpets bönehus? Om man till detta lägger en skivdebut av Elna Ringbäck, 81 år, rösten från kamrer Josefsson och några lite mer rutinerade studiorävar som Olle Junholm, Tomas Nyman, Per & Jan Nordbring och Göran Bejstam så förstår ni att allt kan hända och att man till sist ler och sjunger med i ”Det var bättre förr”.

Hopp – ERIK TILLING
NAXOS
Erik Tilling är gitarristen som fångat både publiken och recensenterna med sina tidigare tre skivor. På några få år har han etablerat sig med sin lågmälda musik i gränslandet mellan lovsång och bönesånger med texter om Guds trofasthet. De tidigare skivorna kan förenklat beskrivas som en trilogi av dåtid, nutid och framtid. Den fjärde blir en naturlig fortsättning, hoppet om himlen. På skivan finns bland annat S:t Patricks bön, en tonsättning av en irländsk hymn från 700-talet.