Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Möjligheter för församlingarna

När jag skriver den här texten lyser solen in genom mina vardagsrumsfönster så där intensivt som den bara kan när våren är i antågande.

Jag längtar ut, men måste stanna inne och kurera den envisa influensan. Tycker ett ögonblick ganska synd om mig själv, men stannar upp i tanken och inser att det knappast är sant. Jag har ju ett ombonat hem med en skön soffa att halvliggande jobba hemifrån i, datorn är uppkopplad, det finns mat i kylen, varmvatten i kranarna, tidningar att läsa, radio och tv att roa sig med och gångavstånd till vårdcentralen.
Tankarna vandrar vidare till alla dem som i dessa tider lever som flyktingar. Människor som lämnat hem och ägodelar bakom sig och som riskerar både hälsa och liv för att söka sig en framtid någon annanstans.
”Immigrantvågen utgör en enorm möjlighet för församlingarna, som kan ha betydelse för generationer framåt.” Det menar den irländske pingstpastorn Nick Park, som besökte pastorskonferensen i början av året för att berätta om hur hans församling mångdubblats och blivit multikulturell. Läs mer om detta i den här tidningen.
Nämnden för statligt stöd till trossamfunden, SST, har också insett kyrkor och församlingars viktiga roll i dessa migrationstider och har tilldelat Pingst 1,3 miljoner extra medel att använda till insatser för nyanlända.
Många av landets pingstförsamlingar har tagit chansen att ansöka om medel för att få extra fart på sina öppna hus, fritidsaktiviteter, språkkaféer med mera. En enkät med landets pingstförsamlingar har också gjorts för att kartlägga det arbete som görs inom det här området och den presenteras i detta nummer, där vi även besökt ett HVB-hem för ensamkommande pojkar i Jönköping, en Öppet hus-verksamhet i Avesta, ett fotbollsprojekt i Huskvarna och träffat pastorn i församlingen i Strängnäs, som fått fler besökare i sin kyrka efter att Expressen skrev kritiskt om församlingens arbete med att skaffa arbete åt EU-migranter.
Och så skriver Ulrik Josefsson om vad Bibeln har att säga om hur vi bemöter främlingar.

P.S. Jag vill också passa på att säga välkommen till Carolina Klintefelt, som under en tid framöver ska vikariera för mig som redaktör för denna tidning.