Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Möjlighet och ansvar

Vaknade med en låt i huvudet idag; Phil Collins Another Day in Paradise.
”She calls out to the man on the street ’Sir, can you help me?
It’s cold and I’ve nowhere to sleep, is there somewhere you can
tell me?’
He walks on, doesn’t look back, he pretends he can’t hear her
Starts to whistle as he crosses the street, seems embarrassed to
be there
Oh think twice, it’s another day for you and me in paradise
Oh Lord, is there nothing more anybody can do?”
En dag till i paradiset för dig och mig. Samtidigt som andra upplever helvetet på jorden. Jag kom att tänka på pastorn från Sydsudan som jag mötte häromdagen i Uganda, som för fjärde gången i livet hamnat i flyktingläger, på flykt undan torkan och stridigheterna i landet. Han är en av de nästan 66 miljoner människor som tvingats lämna sina hem. FN varnar för att vi i Sydsudan kan stå inför den största svältkatastrofen sedan andra världskriget.
Jag tänker också på 20-åriga Eli, som jag för några veckor sedan mötte i Walungu i östra DR Kongo. Han jobbar i en gruva, där han med enkla verktyg utvinner guld. Han berättade för oss att kroppen bara klarar omkring sex år i gruvan, sedan är den förstörd. Trots att han och familjen bor i ett område som är oerhört rikt på guld, kämpar de mot undernäring. Uppskattningsvis 98 procent av guldet som utvinns i DR Kongo försvinner utan att någon vet vart, och utan att Eli och andra kongoleser ser röken av rikedomarna.

MITT I DENNA ORÄTTVISA och orättfärdiga värld finns vi, med vårt enorma globala nätverk. På plats efter plats, i land efter land, finns kyrkonätverk och organisationer som vi från svensk pingströrelse har starka band till, och en lång gemensam historia med. Många av dem har unika möjligheter att hjälpa de mest utsatta, genom sin stora medlemsbas, sin långa historia i landet, och en omfattande organisatorisk infrastruktur med förgreningar långt ut på landsbygden. Våra partner når i många länder ut till de mest marginaliserade och utsatta, där få andra aktörer finns.
Detta innebär både en möjlighet och ett stort ansvar för oss i svensk pingströrelse. En dag kommer vi ju få frågan: Vad har ni gjort för dessa mina minsta?