Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Mobiltelefoner hjälper Kongos kvinnor

Har du kvar en gammal mobiltelefon i byrålådan? Då är du inte ensam – 15 miljoner mobiler samlar damm i svenska hem. Nu startar PMU insamling av mobiltelefoner med målet att hjälpa utsatta kvinnor i DR Kongo.

Uttjänta mobiltelefoner kan nu lämnas in i alla PMU-anslutna second hand-butiker runtom i landet. Syftet är att få in fler mobiler, eftersom bara en tiondel av alla telefoner återvinns i dag. De flesta svenskar har två gamla telefoner hemma som de inte använder.
För varje telefon som återvinns går 30 kronor till PMU:s arbete i östra DR Kongo för att hjälpa kvinnor som drabbats av det sexuella våldet och blivit förskjutna.
De får bland annat skydd för sig själva och sina barn. Kvinnorna får också genomgå en yrkesutbildning, som ger dem möjlighet till egen försörjning. I insatsen ingår också mikrokrediter för att till exempel köpa in getter, odla åkrar eller starta en butik.
Förutom miljöfarliga batterier innehåller mobilerna en rad komponenter som kan återvinnas eller återanvändas som råmaterial vid tillverkning av nya telefoner.
Plasten kan återvinnas och användas till exempelvis papperskorgar och trafikkoner. Mobiltelefonen innehåller
också ädla metaller som guld, silver, koppar och palladium.