Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

MIDDAG FÖRE KÖRÖVNINGEN

Mat i kyrkan till både barn och föräldrar före barnkörsövningen. Ett sätt att underlätta vardagen och minska stressen och också en möjlighet till gemenskap. Det är ett koncept, som Botkyrka pingstförsamling med framgång använt sig av i flera år.

Det är tisdagskväll. Klockan närmar sig fem på eftermiddagen och om någon timma eller så börjar församlingens olika barnkörer ta ton på olika håll i kyrkan. Men redan nu börjar barn och föräldrar glida in genom dörren och alla drar sig mot rummet med långborden.
En doft av köttbullar röjer vad som är på gång, liksom aktiviteteten i det lilla köket där det jobbas ivrigt med grytor och uppläggningsfat.Jovisst! Det är matdags. Att servera mat före köraktiviteterna är något som Botkyrka pingstförsamling har hållit på med några år nu. Det intressanta är att det inte verkar vara någon slugt uttänkt metod att nå nya människor, utan bara en praktisk lösning som underlättar för alla inblandade.
Ä Vi märkte hur stressade föräldrar och barn verkade när de kom till körövningarna. Många kom med andan i halsen och McDonalds-kassarna i handen berättar Camilla Wiström, som leder en av körerna och dessutom är en av initiativtagarna till matkonceptet.
Ä Då kom vi på att vi kanske helt enkelt skulle ordna med mat här i kyrkan, fortsätter hon.
Någon mer uttänkt strategi än så finns alltså inte. Man såg ett behov och hittade en bra lösning. Lika enkel och avslappnad är stämningen i lokalen. Inget märkvärdigt alls. Barn och föräldrar köar villigt framför serveringsluckan där dagens rätt är framställd; den här dagen alltså köttbullar, pasta och rikligt med grönsaker.
Ä Församlingens husmor planerar allt, med inköp och sådant, och frivilliga serveringsgrupper ställer upp på matkvällarna.
Dessutom har man hjälp av servicegrupper från kommunen, det vill säga personer med olika former av funktionshinder, som omfattas av kommunens dagliga verksamhet.
Ä De kommer på dagtid och förbereder det som går att förberda, hackar grönsaker och annat, förklarar Camilla och tillägger att det underlättar väldigt mycket.
Alla, barn som vuxna, betalar 20 kronor per portion, vilket är ett självkostnadspris.
Barnen gillar maten och annat är ju inte att vänta då det inte kan kallas annat än barnvänligt: Vad sägs om pannkakor, köttbullar, tacos…
De vuxna gillar nog också maten, men kanske ändå mer den tidsvinst de gör och förmånen att få komma till ”dukat” bord.
Både mammor och pappor finns bland matgästerna och det händer inte så sällan att hela familjen dyker upp för att äta tillsammans i pingstkyrkan.
Men kanske är det ändå gemenskapen vid borden som är den mest påtagliga Ä och positiva Ä effekten av det här initiativet. Den både syns och känns i rummet, där ett jämnt, vuxet sorl bildar ljudmatta till barnens lite mer högljudda stoj.
Efter en stund när grytor och karotter är länsade på sitt innehåll och ”köksorna” för dagen börjar slamra med disken blir det tystare.
I ett hörn av lokalen samlar sig de yngsta barnen i en ring. Ur en musikanläggning kommer musik och kvällens huvudaktivitet med sång- och danslekar tar sin början. De äldre barnen har gått till sina körsamlingar på andra håll i kyrkan.
En del föräldrar, som ändå ska vänta på sina barn, har möjlighet att delta i en föräldrasamling som leds av församlingens Tillsammansambassadörer där samtalet fortsätter i lite mer ordnade former.
Andra sätter sig bara ner i lugn och ro. Kanske tar de tillfället i akt att bara njuta av en stunds paus i en annars ganska hektisk vardag.
När jag lämnar kyrkan bär jag med mig den härliga, sköna gemenskapskänslan: Tänk så enkelt det kan vara att få till en fungerande mötesplats.

Röster om matserveringen:

Mikael Ovebring, Tullinge:
Ä Det är första gången jag är här, men barnen har varit här tidigare med sin mamma.
Ä Jag tycker det här är riktigt bra. Det blir en samlingspunkt och att äta tillsammans är ju en klassiker när det gäller att
skapa gemenskap.
Ä Det är också fint att vi kan ta med alla barnen och starta här tillsammans, innan de går till sina olika körer.
Ä Jag ser också fram emot att vara med i föräldrasamlingen.

Helene Pettersson, Rönninge:
Ä Vi har varit här några gånger nu, tror det är fjärde gången, och tycker det fungerar jättebra. Vi är inte med i denna eller någon annan kyrka, men döttrarnas kompisar berättade om det här och det blev anledningen till att vi gick hit.
Ä Det är jättetrevligt här. Matserveringen gör att man lär känna folk och får möta ledarna. Dessutom bidrar det till en avstressande och avslappnad miljö, vilket är skönt. Barnaktiviteter och allt som hör ihop med det kan annars lätt bli ett stressmoment.

Fady El Murr, Tullinge:
Ä Jag är här med mina barn och kompisar till dem. Vi kommer gärna hit för vi trivs i kyrkan. Gemenskapen omkring matborden är fin. Jag och min fru vill gärna vänja våra barn vid att vistas i kyrkan, så att de kan gå vidare där när de blir äldre.

Celine Metni, Tullinge:
Ä Jag går hit för att sjunga. Det är bra att det finns mat här för då kan man äta om man inte hinner göra det hemma.
Ä Jag tycker maten är god.