Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Mer Jesus till barnen!

BARNEN I KYRKAN ÄR oerhört viktiga! Tänker vi på det, borde vi tänka mer på det… Absolut!
Har vi inte många barn i barnkyrkan, har vi snart inte heller några ungdomar och i förlängningen inga presumtiva medlemmar, som ska bära upp allt det en församling vill uträtta här på jorden. Det som händer nu påverkar vår framtid.
Det är alla föräldrar och församlingar väl medvetna om. Allt som är möjligt görs för de barn som kommer till kyrkan. Men kommer barnen till kyrkan? Den verksamhet vi har för våra barn och ungdomar har en stark motståndare – idrotten.
Hur ska kyrkan kunna tävla med innebandy, ishockey, fotboll, tennis… Träning och tävlingar ligger ofta på den tid som både kyrkan och idrotten paxat för – nämligen söndag förmiddag.

VILKET BARN ELLER UNGDOM vill vara kanske det enda, som inte spelat match eller varit med i hejaklacken, när det kommer till skolan på måndag morgon. Jag vet hur roligt det är att se barnbarnsbarn spela atch en tidig söndagsmorgon. Jag gläds när det går bra.
Visst gör idrotten mycket gott för våra barn och ungdomar. Där skapas kamratskap, laganda, identitet formas… Det mesta är bra fram till den dag då de bästa ska vaskas fram. Några blir efter.
Kyrkans budskap är annorlunda och helt unikt. Jesus sorterar inte ut de bästa. Han älskar alla lika mycket. Erbjuder en Hjälpare för hela livet. Om det måste vi berätta.
Men hur nå barnen, när barnkyrkan och idrotten tävlar om samma tid? Kanske det är barnkyrkan som ska ändra dag och tid. Flytta på jätten idrott är sannolikt inte möjligt.
Här kanske varje församling ska tänka efter. Vad är möjligt för oss? En annan tid, en annan dag kanske passar bättre för våra barn? Många församlingar har redan gjort förändringar. På en del platser har det varit möjligt att samarbeta. Här kan säkert Pingst ung vara till hjälp med idéer. Sprid det som varit lyckosamt.

I VÅRA KYRKOR OCH församlingar jobbar många engagerade och hängivna barn- och ungdomsledare. Vi behöver dem så innerligt väl. De bör uppskattas och inte bara med ord. De är värda sin vikt i guld. Min bön är att Gud kallar och utrustar ännu fler barn- och ungdomsledare att gå in i arbetet. De behövs i dag mer än någonsin i kampen för våra barn.
Knappast någon förföljs för sin kristna tro i Sverige i dag, men våra kristna barn och ungdomar undgår inte glåpord och hån i skolan. Enligt en undersökning till ch med av sina lärare.
Jag har i samtal med muslimska tonåringar förvånats över deras stolthet över att vara just muslimer. Vi har all rätt att vara stolta! Kristen tro är inte lik någon annan tro. Vi brukar säga att ”kristendomen är inte en religion, den är en relation” och det med Gud själv! Det måste barnen få veta…
Sviktande ekonomi i våra församlingar får inte hindra satsning på barnen och ungdomarna. Coronaviruset har gjort många kyrkbänkar tomma. Särskilt vi äldre drar oss för folksamlingar. Men i dag kan även den som sitter hemma i soffan vara med i offergången.
Mer Jesus till barnen!

Fotnot: BIRGIT ERIKSSON var under många år redaktionssekreterare på Evangelii Härold och senare på tidningen Petrus.