Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här
Mats Hillerström är ny chef rö PMU:s totala second hand-verksamhet och tycker det är spännande att se hur Gud lett honom till den uppgiften. FOTO: ULRIKA RAMSTRAND

Mats Hillerström är ny chef rö PMU:s totala second hand-verksamhet och tycker det är spännande att se hur Gud lett honom till den uppgiften. FOTO: ULRIKA RAMSTRAND

Mats Hillerström ny Second hand-chef

Mats Hillerström är sedan några månader verksamhetschef för PMU:s Second handverksamhet. "Det känns som om allt är förberett", säger han, och uttrycker glädje och tacksamhet över sitt nya uppdrag. Hans erfarenheter från sport- och cykelbranschen, som lokal Second handbutikschef och som församlingsledare, räknar han med kommer att vara till nytta i hans nya tjänst.

Mats Hillerström tillträdde tjänsten i maj. Hans ansvar omfattar åtta butiker under Pingsts organisationsnummer och dessutom ett 50-tal butiker, som har samarbetsavtal med PMU. Arbetet är indelat i tre regioner, Syd, Mellan och Nord, med en regionchef i varje region.
I Mats Hillerströms uppdrag ingår bland annat att peka på fördelen med att tillhöra en kedja av Second hand-butiker, att ge stöd till de butiker som finns vad gäller både drifts- och personalfrågor och att ta tillvara vunna lärdomar och erfarenheter och gärna vara med och starta ännu fler butiker.
– Vi är förvisso redan Sveriges mest rikstäckande Second hand-kedja med butiker från Trelleborg till Haparanda, men det finns många fler pingstförsamlingar som skulle må väldigt bra av att driva en second handbutik med oss. Vi har ett unikt koncept där vi verkligen ger församlingen möjlighet att vara just församling genom butiken, påpekar han.
– Även om det redan finns många butiker så finns det mycket kvar att göra även för att hjälpa dem, inte minst kring hur man rekryterar och behåller volontärer, säger Mats, som också poängterar vilken viktig kontaktyta butikerna är för de församlingar som står bakom dem.
– Redan under min första vecka på PMU så mötte jag en butikschef som just gav ett tydligt exempel på hur butiken på en plats, för deras kunder, blivit synonym med ”Pingstkyrkan”, säger han.
Han vill verkligen slå ett slag för vilken jättemöjlighet butikerna innebär för församlingar och pekar också på hur butikerna kan vara viktiga pusselbitar för integration och för arbetsträning.
– Få platser kan vara en så läkande arbetsmiljö som en second hand, säger han. Och berättelser om förvandlade liv tror jag alla har, som har jobbat i en sådan.
När Mats Hillerström ska berätta om sin resa till PMU:s second hand-verksamhet så är det oundvikligt att inte ta avstamp i den där septembernatten 1994, då han tillsammans med en bibelskoleklass från Jönköping, befann sig ombord på Estonia. Mats var en av de få i klassen, som kom tillbaka med livet i behåll.
Sedan barnsben hade han funnits i pingstförsamlingsmiljö och minns särskilt engagemanget som fanns i hemförsamlingen för det internationella arbetet. På något sätt ville han vara med i det, men han visste inte riktigt hur eller i vilken form eftersom han inte upplevde någon missionärskallelse i vanlig mening.
– Jag var ung nybliven pappa och hade bestämt mig för att gå på bibelskola ett år.
Bibelskolan hade bara pågått några veckor när det var dags för resan till Estland. På den korta tiden som gått sedan de började hade de hunnit bli ett väldigt sammansvetsat gäng som fick vara med om fantastiska upplevelser i Estland.
Men på vägen hem förliste Estonia och nästan alla elever omkom och två av deras lärare. Det innebar självklart att planerna för höstterminen gick om intet. Nu bestod gruppen endast av sex personer, varav ett par inte varit med på resan.
– Vi hankade oss fram till nyår och det kändes viktigt för oss att samla ihop oss, men sen valde de andra att gå vidare till andra bibelskolor, men för mig var det inget alternativ. Jag hade hus, fru och dotter i Gränna där vi bodde då.
Nu kom frågorna. Vad var meningen? Vad blev han räddad till? Mats hamnade direkt efter Bibelskolan i sport- och cykelbranschen och blev kvar där i 15 år. Församlingsengagemanget fanns dock kvar och han fanns med i församlingsledningen både i Gränna och sedan i Tranås, dit de senare flyttade och där butiken fanns.
Det gick 16 år och sedan hörde Pingst Jönköping av sig. De behövde hjälp med sin second hand-butik och vände sig till Mats.
– Men jag var först lite tveksam, sälja second hand, kan det vara nåt, tänkte jag.
Hur som helst så började Mats hösten 2011 i Jönköping och det kändes bra att vara tillbaks i församlingen, där han gått på bibelskolan. Efter ett halvår trillade polletten ner.
– Gud hade låtit mig gå i skola i 15 år för att lära mig butiksbranschen, både i upp- och nedgång. Det visade sig vara en fantastiskt bra erfarenhet att ha med i jobbet, liksom att ha suttit i församlingsledning.
Mats Hillerström har sedan dess arbetat med Second hand, i butiken i Jönköping och senare på uppdrag av EFK att utveckla deras butiker.
– Det är väldigt speciellt att vara chef i en second handbutik, för du vet inte vilka varor du kommer att få och inte heller vilken personal du kommer att ha, säger han.
Han är glad, tacksam och ödmjuk inför sitt nya uppdrag. Han tycker det är roligt att få arbeta för Pingst igen och ser nu att den där diffusa längtan efter att vara med och bidra till det internationella arbetet blivit möjligt genom att vara med och jobba fram medel till det.
– Guds vägar är spännande, säger han. Det känns som om allt är förberett.