Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Mänskligt möte

Det är ofrånkomligt att jag i tankarna vandrar flera decennier bakåt i tiden, när jag bläddrar i boken Joni & Ken Ä en annorlunda kärlekshistoria. Det är nyhemsvecka någon gång i slutet av 70-talet och jag har fått uppdraget att som journalist att intervjua Joni Eareckson som är i Sverige för att lansera sin första bok Joni.
Många som läser detta minns henne säkert. Hon är den unga kvinna som i övre tonåren dyker i för grunt vatten, bryter nacken och tvingas möta resten av livet med en total förlamning från halsen och nedåt.
Jo, jag erkänner att det den gången nog blev ett personporträtt med stora inslag av skribentens beundran. Det var helt enkelt omöjligt att inte imponeras av hennes personlighet, karisma, livsglädje och drivkraft. Och multibegåvning Ä hon kunde ju både tala, skriva, sjunga och måla tavlor med penseln i munnen.
Nu möter jag henne alltså igen, den här gången i bokform och tillsammans med maken sedan många år, Ken Tada. Och de bjuder på en fascinerande skildring av sitt, minst sagt, ovanliga äktenskap. Och jag måste tillstå att den ganska oreflekterade bild av henne, som en kvinna med ovanlig styrka och förmåga att övervinna hinder, både har fördjupats, breddats Ä och förmänskligats.

DET ÄR EN KÄRLEKSHISTORIA. Med romantiska inslag, visst, men framför allt med en berättelse om överlåtelse och uthållighet mitt i slitningar och påfrestningar av nära nog övermäktigt slag. Medförfattaren Ä Larry Libby Ä har valt att skriva deras historia i tredje person, vilket ger dubbla perspektiv med en utomståendes blick, men också inifrån genom makarnas egna tankar om den gemensamma kampen och om deras personliga utveckling i relationen till varandra och Ä inte minst Ä till Gud.
När jag skriver detta har ännu en politisk makthavare på högsta nivå avslöjat att han väljer bort sin hustru för en ny förälskelse. ”Man kan inte styra över livet”, förklarar han, som om livet handlar om att drivas av vinden utan förankring i någonting alls.
Boken ger en god bild av att livet förvisso inte alltid går på räls, och att det ibland bjuder på mer kamp än någon borde få utstå. Den ger också en bild av att äktenskapslöftet ”i nöd och lust” ibland ställer rent obegripliga krav. Men, med all respekt för den som misslyckas i sina ärliga ambitioner, också hoppfull tro på att kärleken faktiskt kan övervinna allt, åtminstone om den får sällskap med osjälviskhet, trofasthet och överlåtelse.