Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Litterärt semesterminne

Det hade varit en ganska intensiv arbetsperiod. Jag önskade mig lite extra, avkopplande ledighet och
beställde en resa till Kanarieöarna. Bara jag, alldeles ensam. (Nja, jag hade garderat upp med några vänner som bokat ett annat hotell en bit därifrån som stod till tjänst som lite middagssällskap på kvällstid.)
Annars hade jag allt jag kunde önska mig. Inga plikter, solsken och nära till stranden. Rum med utsikt Ä och en riktigt god bok. Innan jag reste hade en arbetskamrat nämligen tryckt på mig en ganska tjock volym av en författare som jag dittills inte vågat mig på, Fjodor Dostojevskijs Bröderna Karamazov.

JAG PACKADE NER DEN, lite tveksam dock om jag skulle ta mig an den just nu, när jag inte bara ville koppla av från jobbet utan också från krävande tankeverksamhet. Men när jag började läsningen insåg jag att detta, trots allt, var en perfekt semesterbok i den meningen att det gick åt lite obruten tid att komma igenom de första 100 sidorna. Jag möttes av ett stort persongalleri med ofta till förväxling lika namn med ungefär lika många varianter i form av förkortningar och smeknamn på varje person. Snart lärde jag dock känna personerna som kom mig nära.
Jag fascinerades av relationerna, av människors olika karaktärer, onda och goda sidor inom var och en. Och jag ställdes också inför de stora frågorna om liv och död, lögn och sanning. Men också inför personernas skiftande religiösa och andliga grubblerier vars komplexitet utmanade mig till reflektion. Snart levde jag med boken, både i vaket tillstånd och i sömnen. Jag läste morgon, middag och kväll och till och med drömde om Ivan, Aleksej och de andra.
När semesterveckan var slut packade jag ner boken som vid det laget var ganska nerkladdad med glass- och fruktfläckar, vilket gjorde att jag fick köpa ett helt nytt exemplar och lämna till min arbetskamrat som lånat mig boken. Men det var det värt.

DET HÄR HÄNDE FÖR GANSKA många år sedan, jag har läst många bra böcker sedan dess, av många olika författare. Men den läsupplevelse som Bröderna Karamazov gav mig har inte överträffats hittills. Vad vill jag då ha sagt med denna berättelse ur livet? TjaÄ inget annat än att jag önskar alla läsare av denna sida riktigt minnesvärda läsupplevelser i sommar.