Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Läsning som varar lite längre

Så här års kommer alltid en uppsjö av ny litteratur. Julhandeln är av tradition bokbranschens viktigaste period, då stora delar av årets totala försäljning äger rum. Även om förändringarna i branschen har varit stora, tack vare internethandeln och ny tryckteknik, har julen fortfarande en särställning. Förra året lanserades att skolans höstlov ska bli ett läslov. Någon rapportering om hur det gick med den saken i år har jag inte sett än, och inte vet jag hur det ska kollas upp. Det är väl för övrigt inte alla som idkar sport på sportlovet heller. Men för mig är julen fortfarande det stora läslovet. Att kura upp sig i soffan med en filt, en kopp te, tända julgransljus och en riktigt bra bok hör till livets glädjeämnen, tycker jag.

BOKLÄSANDET FÖRÄNDRAS i samhället i stort, och det förändras inom kristenheten. Tidigare prenumererade församlingsmedlemmarna ofta troget på Den kristna bokringen, och även på barnboksutgivningen. Så fungerar det onekligen inte längre. Tidigare fanns också en kultursyn inom frikyrkan som många upplevde som moraliserande och kvävande. I dag är det snarare så att vi inte har någon offentlig reflektion kring kulturella uttryck alls. Kristna köper samma bestsellers som alla andra. Men de kristna förlagen kämpar med helt andra förutsättningar än profana förlag eftersom man har en smalare nisch.

NOG VORE DET INTRESSANT om vi skulle lyckas hantera lite mer av ”både och” i våra liv? Att låta olika uttryck berika oss – och lära oss att behålla det som är gott. Vi behöver inte helt avstå från viss litteratur för att även kunna uppskatta annan. En bok under julgranen är aldrig fel, och kanske är det läge i år att verkligen utforska utbudet från de kristna förlagen. Jag törs lova att det finns massor av intressanta böcker där, för alla åldrar. De ger dessutom i bästa fall något som varar lite längre än lässtunden i soffan.