Kyrkan delar ut skänkt mat

I Avesta tar Pingstkyrkan varje vecka hand om matsvinnet från ICA Kvantum och delar ut till behövande. Det handlar om varor som har trasiga förpackningar och är datumpackade och annars skulle slängas.

Pastor Thomas Hallström har gjort en överenskommelse med ICA Kvantum-chefen om att medlemmar i församlingen varje onsdag hämtar mat vars bästföre-datum går ut samma dag.
Ä Det här är ett vinn-vinnprojekt, säger Erik Geijer till tidningen Dala-Demokraten. Det här är mitt sätt att förbättra
miljön och bidra till människor som har det svårt. Det är dessutom ekonomiskt för det kostar att kasta mat.
Pingstkyrkan har i sin tur det nätverk som krävs för att maten ska komma till de som verkligen behöver den.
Ä Vi har delat ut cirka 15 matkassar i veckan sedan vi startade den här verksamheten. Vi ser ju att det finns en massa människor som behöver det här. Missbrukare, fattiga, arbetslösa, stora familjer som inte har så mycket pengar eller personer som bara hamnat utanför systemet. På det här viset kan vi göra något för dem, säger pastor Thomas Hallström.
En onsdag i februari blev det hela 40 matkassar, som gick till behövande personer.
Förhoppningen är också att fånga upp personer som vill lämna sitt missbrukarliv och få hjälp till en förändring på kristen grund.
Maten, som ICA annars skulle tvingas slänga kan bestå av kött, mjölk, korv, kaffe, tillbucklade konserver, sockerpaket som fått tejpats för att de gått sönder, samt diverse ost och smörgåspålägg. Varorna packas i Pingstkyrkans kök och hanteringen kontrolleras regelbundet av kommunens livsmedelsinspektör.
Blir det någon mat över efter utdelningen, som äger rum på onsdagsförmiddagar, så skänks den i sin tur till RIA.

Fotnot: Matutdelningen har uppmärksammats av flera medier, bland annat TV4, som sände reportage kring detta i programmet Veckans Svensk den 8 mars, där Erik också vann den titeln.