Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Kristen tv-kanal för Turkiet och Centralasien på väg

Nu startar den första kristna tv-kanalen för Turkiet och Centralasien. Det är nätverket ECTV, Eurasian Christian Television, med bland annat svenska Ibra och Ljus i Öster i spetsen, som tecknat ett avtal om en 24 timmars kanal på en av de populäraste tv-satelliterna i regionen.

– Vi räknar med att sändningarna kommer igång den 1 oktober i år, säger ECTVs projektansvarige Tore Pansell. Nu har vi satt ner foten i en lösning som betyder att vi förfogar över en hel kanal.
Den tid som gått sedan ECTV startades för två år sedan, har ägnats åt förberedelser bland annat på programsidan.
– Vår ambition är att producera så många program som möjligt i regionen. Och vi är nu i full gång med produktioner där, säger Sören Disby, programansvarig. Programutbudet blir varierat; dramaprogram, dokumentärer, bibelprogram, förkunnelse och barnprogram. Producerat eller dubbat, på turkiska, georgiska, uzbeki, azeri och så vidare.
Hela idén med ECTV bygger på nätverkstänkande. Kristna församlingar i regionen, och organisationer i väst som i många år arbetat med evangeliet i den här delen av världen, kommer samman och bygger innehållet i kanalen.
– Vi har inget huvudkontor, ingen central organisation, utan hela kanalen består av nätverkande producenter och sponsorer, som förser kanalen med program, fortsätter Tore Pansell.
Att Ibra kommer arbeta med tv är inget konstigt, menar Hasse Olofsson.
– Det är inget nytt för oss att jobba med tv. Det gör vi redan i Thailand, Mellanöstern, Tanzania och Kongo. Det nya är att vi äger kanalen och därmed disponerar dygnets 24 timmar för sändningar. Det innebär också att vi kan sälja tid till andra, så länge som det är kvalitativa program som delar vår vision och policy.