Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Kreativitet – ja tack!

Det kan aldrig finnas för mycket kreativitet. Våghalsiga idéer och drömmarmåste alltid få ta plats. Unga människor
bör få chansen att visa vad de går för. I vårt älskade Pingst har det alltid funnits ambitiösa människor som spelar gitarr,
leder barnkörer, målar tavlor, dansar inför Gud, lirar rockband eller spelar bastuba.
Även om kulturskolor får mindre anslag och det blir allt mer ovanligt att spela klarinett så kommer det alltid finnas ett ständigt behov av musikutövare på olika nivåer, i och utanför våra kyrkor.
Kreativa människor alltså, som utanför kyrkans väggar brukar kallas för konstnärer, ett ord som används försiktigt i kyrkan. En konstnär arbetar med en eller flera konstformer, bild, dans, drama, musik eller annat skapande. Och om det nu finns kreatörer eller konstnärer i våra församlingar, ger vi dem då plats och utrymme? Får de presentera sina idéer, sina tavlor, sina sånger och sina låtar?
Jag gillar inte att slentrianmässigt påstå att det var bättre förr, på 80-talet till exempel när jag och mina polare lirade västkustpop i Sollentuna. Det var annorlunda då, men inte per automatik bättre. Då skrevs det frikyrkomusikaler på löpande band, i dag ser det musikaliska landskapet annorlunda ut.
En del av det märks här på musiksidan i mina recensioner av nya skivor. Det bubblar rejält av band, ensembler och körer som skriver musik och gör skivor. Blytung rock. Fjäderlätt fusion. Välstämd körsång.
På MÖT 2013 kommer några av de nya banden få möjlighet att visa upp sig. En spännande uppgift blir nu att kartlägga och så småningom få ett ännu mer kreativt Pingst. Därför vill jag med stor glädje välkomna Samuel Hector in i uppdraget som projektledare för Pingst Kreativitet! Samuel behövs och kommer att göra en bra insats för musik och andra kreativa uttryck.
Jag tror att vi med Samuels hjälp kan få Pingst att fortsätta vara kreativt och också bli mer kreativt. När musikskolor har svårt att få barn att intressera sig för musik så har vi en ypperlig möjlighet i våra kyrkor att knyta till oss barn och unga till våra orkestrar, brassband eller körer. Gud är evig och de kreativa uttrycken har ingen gräns. Fantasin sätter gränser. Som sagt det kan aldrig finnas för mycket kreativitet. Kom igen Samuel, Pingst Kreativitet blir bra!