Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

Kreativ bibelskola för tonåringar

Lovisa och Marie: ”Här har vi hittat och vågat utmana oss själva”

– Det här året har gjort mig starkare i mig själv. Jag har hittat mig själv och blivit motiverad till att göra något för andra och sugen på att lära mig ännu mer. Det säger Marie Jonsson, som under förra läsåret var en av eleverna på Alterna på Viebäcks folkhögskola. Nu drömmer hon om att starta en tjejgrupp hemma i Mariestad.

Lovisa Andersson har gjort samma erfarenhet. Under året på Alterna har hon lärt sig många nya saker och vuxit i sin tro. När hon nu är tillbaka på gymnasiet för att göra sitt sista år där är hon full av inspiration för att praktisera det hon fått med sig från Alterna-året.
De flesta eleverna på Alterna gör som Lovisa, tar ett sabbatsår från gymnasiet, för att under ett år utmana sig själva på ett nytt sätt. Eller börjar direkt efter studenten, som Marie.
– Man gör det för sin egen skull, säger de och fortsätter:
– Inga läxor, inget plugg och inga betyg.

Många utmaningar
Ändå handlar ett år på Alterna väldigt mycket om utmaningar, lärande och växt. Det handlar om en bibelskola där man får chans att växa både som kristen och personlighet bland annat genom olika kreativa uttryckssätt. På schemat står exempelvis arbete med dockteater, dans och drama av olika slag. Nu i höst finns också videoklipp och redigering under rubriken ”Evangeliet i YouTube-kulturen” på schemat.
– Genom att man vågar göra nya saker, sånt man aldrig tidigare vågat, får man bättre självförtroende och lär sig lita på Guds hjälp, sammanfattar Lovisa.
Hon vågade under året sig till exempel på att prata på engelska offentligt.
– Ja, jag gjorde det fast jag inte vågade och man tar sig igenom det.

Se missionsarbete
Engelskan är arbetsspråket när kursen efter 24 veckors förberedelser ger sig ut på en långresa, åtta veckor i Afrika.
Här får eleverna se missions- och församlingsarbete på nära håll, lära sig mer om hur människor i Afrika lever och medverka på olika sätt i barn- och ungdomsarbeten dit de kommer.
Lovisas och Maries klass spelade till exempel dockteater och agerade clowner för barn i Etiopien och Sydafrika. På Nyhemsveckan, som de deltog i som praktikanter, gjorde de samma sak för svenska barn.
Både Marie och Lovisa rekommenderar varmt andra ungdomar att gå på Alterna. Det är så mycket mer än en vanlig bibelskola, menar de. De hoppas att fler killar ska gå utbildningen framöver, i deras klass var det bara två.
– Kanske tror de att det är en danslinje, men så är det inte, säger Marie.
– Vi har haft det tryggt och mysigt i vår bubbla. Nu när vi slutat är den visserligen spräckt, men jag är motiverad till att göra något för andra nu, säger Marie.
Framtiden vill ingen av dem uttala sig så mycket om än. Lovisa tar gymnasiet först och räknar med Guds fortsatta ledning. Marie funderar på om det kanske skulle kunna gå att återvända till Afrika som PMU-praktikant.
–Efter resan förstår man mer om vad mission är och vad missionärer gör, konstaterar de.