Konferens för tekniker

I början av oktober möts de som jobbar med teknik i församlingarna återigen till konferens. Det blir den tredje i ordningen och arrangörerna hoppas på över 200 deltagare. Konferensen hålls, precis som förra hösten, i Pingstkyrkan i Uppsala.

Johan Gustafsson är en av dem som dragit igång nätverket Swedish Gurus, som tagit initiativ till de svenska konferenserna.
Namnet är en förkortning av Swedish Gurus of Tech och skulle kunna översättas ”svenska teknikgurus”. Förlagan är ett amerikanskt liknande nätverk för tekniker i kyrkan.
På årets konferens är Todd Elliott, Technical Arts Director i Willow Creek-församlingen i Chicago, talare. Han är inte bara tekniskt ansvarig där utan fungerar också som en särskild pastor för teknikerna.
I hans församling brukar liknande konferenser hållas och Johan Gustafsson och några till har varit med där och låtit sig inspireras tillsammans med cirka 2 000 andra deltagare.
Temat för årets konferens är ”Bättre tillsammans”. Bakom detta ligger tanken att allt blir bättre i församlingen om pastorer, ljus, ljud, och musiker och sångare jobbar tillsammans.
Ä Jag tycker det är viktigt att teknikerna ses som en del av församlingen, säger Johan Gustafsson. Med den här konferensen vill vi lyfta fram personerna bakom ljus och ljud, som vi menar är lika viktiga som de som står på scenen.
Ä När allt går bra får man sällan cred, men när något går fel märks det väldigt väl.
Årets konferens hålls den 3Ä4 oktober. På fredagskvällen anordnas en festkväll, då syftet är att ge alla teknikerna ett stort TACK för att de finns och för det de gör. Då finns både Todd Elliott och Pelle Hörnmark med som talare.
På lördagen är det ett intensivt program med många olika parallella spår att välja från utifrån intresse och inriktning.
Avslutning sker på lördagskvällen för de allra flesta måste hinna hem och jobba med tekniken i sina församlingar på söndagen. Inte minst utifrån detta är det praktiskt och bra att konferensen hålls i Uppsala, konstaterar Johan Gustafsson. Närheten till Arlanda gör det lätt att ta sig dit och därifrån också för dem som reser långt.
Nätverket Swedish Gurus startade i Nynäshamn och drivs helt ideellt. Nynäs Pingst, Pingstkyrkan i Uppsala och Pingst centralt finns med och sponsrar på olika sätt, men när pengarna inte räcker betalar entusiasterna ur egen ficka.
Ä Det är till exempel en principgrej för oss att konferensen ska vara gratis för deltagarna, säger Johan Gustafsson och
tillägger att drömmen är att varje år anordna två konferenser.
Men i år har kraften bara räckt till en. Behovet finns i alla fall. Till den första konferensen förra våren i Nynäshamn kom 45 personer, och till förra hösten i Uppsala kom hela 165. Därför vågar Johan och de andra tro på mer än 200 deltagare den här gången.
Fotnot: På hemsidan www.swedishgurus.se finns mer information om nätverket.