Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Kan jag behålla hunden?

Vad är det som sätter guldkant på livet var temat i Karlavagnen häromkvällen när jag satt och åkte hem i bilen.
Man pratade om allt från kärlek, resor, platser med mera. Under tiden kom det in ett mail som undrade om det verkligen var läge att prata om guldkant i livet nu när så många svälter ihjäl på Afrikas horn.
Och det är en bra fråga.

PÅ NYHEM HADE NICLAS LINDGREN från PMU och jag en serie med seminarier som vi kallade för ”Guds rike på riktigt”. Niclas sa bland annat att vi lägger 1 000 miljarder på sprit i Europa samtidigt som mat åt alla i världen skulle kosta 200 miljarder. Och vi lägger mer på våra husdjur i väst än det skulle kosta att föda alla svältande människor på jorden. Då blev det plötsligt närgånget.
För jag har en hund. Dess utom en stor hund. Han kostar mig det två människor skulle kunna leva på.
Kan jag som god kristen behålla min hund, eller skall jag göra mig av med honom och ge de pengarna till de fattiga? Jag har väldigt goda argument för att behålla honom. Jag är borta så mycket hemifrån att han är både en bra vakt och ett bra sällskap åt min fru.
Dessutom skäller han aldrig på mig för att jag varit borta för länge. Men räcker de argumenten?
Var någonstans ska jag dra gränsen? Han sätter verkligen guldkant på mitt liv Ä samtidigt är tillfredställelsen verkligen stor när man kan göra något riktigt stort för andra.

KAN JESU ORD HJÄLPA MIG? Han sa åt den rike ynglingen att sälja allt och ge till de fattiga. Men samtidigt låter han en kvinna hälla ut parfym värt en hel årslön på hans fötter. De som stod runtomkring räknade snabbt ut hur många fattiga som skulle ha kunnat äta sig mätta på det slöseriet.
Vi diskuterade detta på seminariet på Nyhem och kom fram till att jag nog kunde behålla min hund, för jag har faktiskt råd att behålla honom och samtidigt ge en rejäl slant till de fattiga.
För Jesu uppmaning till oss var att utbreda Guds rike. Det var det han kom för och det var det han ville att vi skulle göra. Att utbreda Guds rike är att låta Guds rikes lagar regera över mig ”på riktigt”. Både hemma hos mig och min hund, men också bland de svältande på Afrikas horn och bland de andligt svältfödda.
Jag tror att det handlar mest om hjärtats inställning. Är jag här för att i första hand sätta guldkant på min egen tillvaro?
Eller är jag här i ett högre syfte? Om det är det senare så måste jag börja leva ut Guds rike på riktigt.