Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Jussi Björling

Jag hoppar runt lite i skivhögarna som bara växer och växer. Resultatet av lyssnandet ser du här intill bland recensionerna som är en blandning av musikstilar. Precis så ska det väl vara. Musik kan ha vilka färger och nyanser som helst och jag konstaterar att bakom varje sång och varje ackord så finns en upphovsman som tänkt, på sitt sätt. Intressant.
Förra månaden innebar också en liten tanke till Jussi Björling. Jag kan inte låta bli att sätta på en operaplatta med vårt lands stora musikexporter som denna månad firades över hela världen.

JUSSI FÖDDES 1911 i den lilla byn Stora Tuna utanför Borlänge och började tidigt sin sångkarriär tillsammans med sina bröder. Många med mig älskar tenoren från Dalarna och hans tolkningar i Verdis Rigoletto eller i Puccinis Tosca. Likt en fulltankad snöskoter som flyger fram över bergen runt Borlänge så flyger Jussi Björling fram i allt från enkla sånger till långa operor.
Jag fascineras av Jussis tryck, närvaro och unika förmåga att med sin röst förmedla budskapet. Det är något speciellt med musiker som behärskar sitt instrument, sin röst till fullo. Man kan som lyssnare se bort från det som är rätt eller fel och i stället bara njuta och ta in.

JUSSI BJÖRLING BLEV BARA 59 år men hade en enormt intensiv och varierad resa i musiken. Stora städer världen över blev med tiden hans arbetsplats efter hans premiärsteg på Kungliga Operan i Stockholm. Innan operahusen välkomnade Jussi så hade han turnerat runt med sin far och sina bröder i kyrkor och kapell och skolat sig den hårda vägen.
Vi kanske kan dra en och annan parallell till hur vi i dag välkomnar eller inte välkomnar olika musikers uttryck. Våra kyrkor är inte i första hand en plats för uppträdande och artisteri, men vi kan med musikens hjälp få visa på Guds oändlighet genom oändliga uttryck.

FÖR JUSSI BJÖRLING VAR kyrkan alltid en plats dit han med sin sång återkom, trots sina andra engagemang. I år minns många hans röst lite extra och för den som vill så finns det ett stort antal skivor, artiklar och annan info att tillgå på webben. Kolla! Låt 2011 inte bara bli ett Jussi-år utan också ett år fyllt av en rad olika klanger och nyanser. Hederliga C-dur ackord men gärna också några nya dissonanser.