Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Julstress eller jultristess – en bra bok botar båda

Det är jultider. För läsarna av den här spalten är det knappast någon nyhet att julen handlar om Ordet! Ordet som blev människa och bodde bland oss. Ordet som var människornas ljus, det ljus som övervinner mörkret. Ordet som inga  ljusslingor i fönster och eller på fasader, inga levande ljus i pyntade adventsljusstakar eller ”vrålande” kommersiella
och ljusbehängda gallerior någonsin kan överglänsa. Det är det stora!
Kanske är det just därför som jag alltid har tyckt att julen lämpar sig alldeles särskilt bra för läsning – också för ord i mindre format.
Jag minns hur jag som barn och ung tonåring gärna kröp upp i en fåtölj bredvid julgranen därhemma. Jag andades in doften av granbarr, kanske också av en nyskalad apelsin och pepparkaka. Jag hade fortfarande unga, skarpa ögon och lät julgransbelysningens mjuka sken vara min enda läslampa.
Så satt jag där, mitt i julstämningen, och läste. Kanhända en julklappsbok, kanhända en jultidning vars berättelser doftade precis lika mycket jul som granen. Det är i den känslan jag vågar mig på ett förslag: Gör den här julen till en riktig läsjul i stället för att sitta och gnälla på för lite, alternativt för mycket, snö.

JULEN KAN JU FÖR MÅNGA erbjuda just lite extra, sammanhängande fritid som ger utrymme nog att låta sig omfamnas av en berättelse, lära känna dess personer och gräva djupt i textens lager av budskap. En eftermiddag här, några tysta morgontimmar där, då vi, åtminstone till viss del, inte behöver känna oss jagade av alla de där vardagliga rutinerna.
Här intill ger jag några exempel på böcker av blandad karaktär från kristna förlag.
Kanske känner du för en riktig roman att sätta tänderna i, då kan lite nordisk historia i form av Ansgar, en nyligen utgiven roman av Ivar Lundgren vara ett tips (se intervju på sid 12–13). Följ med Nordens apostel på en tidsresa i tid och rum, på de vägar som tog Ordet till våra breddgrader. Eller kanske du föredrar att hänge dig åt lättsammare läsning – en bra deckare, kanske. Visst, varsågod! Jag vet att det kan vara riktigt svårt, men pröva att koppla ner för att koppla av. Låt de där skärmarna du brukar  omge dig med vila en stund och njut av det stillsamma ljudet av bokblad som vänds.
På så sätt kan man ju faktiskt jaga bort såväl julstress som jultristess. Och få julefrid på köpet!