Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Jesusbåten fick Juvi att börja tro på Gud

– När jag hittade båten förstod jag att Gud finns. Juvi Lufa är säker. Det viktigaste med fyndet av den 2 000 år gamla fiskebåten i Gennesarets sjö är att det gett hans liv en andlig dimension.

ISRAEL. Juvi växte upp på kibbutzen Ginosar, som ligger på nordvästra sidan av Gennesarets sjö. Han och hans bror Moschele var som så många andra i Israel något av amatörarkeologer. De strosade ofta längs strandkanten och letade efter fynd.
– Vi tänkte alltid att någon dag skulle vi göra det stora fyndet, säger Juvi Lufa.
Och mycket riktigt. Efter en lång torkperiod, som fick Gennesarets vattennivå att sjunka rejält upptäckte de två bröderna konturerna av en båt inbäddad i lera. De förstod att här gällde det att agera snabbt och med hjälp av marinarkeologer och mängder med frivilliga kom båten upp efter en gigantisk arbetsinsats på elva dagar.
I dag finns båten att beskåda på ett museum på kibbutzen Ginosar, som ligger alldeles vid strandkanten. Men innan detta blev möjligt måste båten genomgå en konserveringsprocess under hela elva år, för att förhindra att virket i den gamla träbåten skulle pulvriseras.
I dag kan man med säkerhet säga att båten är omkring 2 000 år gammal. 30 plus eller minus år 0 är det som gäller dateringen.
Det är ingen märkvärdig båt att se på i sig, även om den är byggd av tolv olika träslag. Men däremot svindlar tanken när man inser att det är fullt möjligt att Jesus sett den här båten och kanske till och med åkt i den.
Juvi, som växt upp på kibbutzen i sann ateistisk anda, säger att fyndet av båten fick honom att börja tro på Gud. Det var flera saker som ledde till det, förklarar han. Bland annat att den långvariga torkan bröts just efter fyndet, att en dubbel regnbåge visade sig efter det efterlängtade regnet och att fyndet ledde till att bråk mellan kibbutzen och en intilliggande moshav löstes upp.
– Båten har ändrat mig och nu vill jag ändra på andra saker, förklarar han.
Juvi lämnade sitt jobb som trädgårdsmästare på kibbutzen och är i dag i stället verksam som konstnär och som initiativtagare till att judiska och arabiska konstnärer arbetar tillsammans i en anda av fred.
– Nu är det något som leder mig i livet och jag tycker jag varit med om ett mirakel, säger han.