Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

IT-experter bygger app för evangelisation bland flyktingar

Just nu samarbetar IBRA med de största genierna i Silicon Valley för att göra en evangelisations-app för flyktingar som kommer till Sverige. – Behovet av att ge vidare evangeliet till dessa onådda som nu står på de svenska kyrkornas trappor och knackar på är både angeläget och verkningsfullt, säger Sam Park som har ett förflutet hos Netflix och Google.

Det började med att Karl Härgestam, norrlänningen från USA som arbetat med onådda folk i mer än 20 år var på resa i Etiopien. Där mötte han en delegation från Crazy Love som är en ideell it-organisation som gör teknik för missionsprojekt. Av dem fick han en fråga han aldrig fått tidigare: Vad behöver du för att möta behovet hos de flyktingar som kommer till Sverige just nu?
– Det är en drömsituation att få sitta med de mest briljanta hjärnorna och prata om vilka utmaningar som kan lösas med
hjälp av modern teknik, säger Karl Härgestam.
I början av året anordnade IBRA och Pingst en flyktingkonferens i Uppsala. Då fanns några av it-experterna i Sverige, dels för att presentera appen som de utvecklat och dels för att själva möta flyktingar i kyrkornas språkcaféer.
– Vi fick se med egna ögon hur viktig kommunikationen är och att språkbarriärer i första hand måste överbryggas från människa till människa, säger Kevin Kim, ledare för Crazy Love.
Crazy Love består av kristna high-tec-experter från Google, Netflix, Facebook och andra sociala plattformar. De löser
dagligen problem för kommunikation mellan olika språk och ger sin tid för evangelisation och mission.
– Jag har alltid haft passion för mission och försökte leva ett missionsliv när jag jobbade för it-företaget Symantec. Men det är så lätt att man glider in i den jargong som finns där man jobbar. Jag blev mer och mer fokuserad på att tjäna pengar och att gå i pension tidigt, säger Matt Chan.
På en konferens för nästan två år sedan tog han till sig det budskap som sedan ledde honom till att säga upp sig från sitt välbetalda jobb för att arbeta på heltid med Crazy Love.
– Jag blev påmind om hur Bibeln uppmanar oss till att ge vår första frukt till Gud – alltså att ge vårt bästa. I mitt fall var det att ge min fulla tid och inte bara den tid som blev över, säger han.
Sam Park har en liknande historia, men har arbetat på Netflix och Google.
– När vi mötte flyktingarna kom verkligheten inpå mig. Vi får rapporter hemma i USA om att Sverige tar emot en stor
mängd flyktingar, men när jag får möta en människa och se honom i ögonen, så inser jag hur angeläget det är, säger han.
Nu ger de av sin expertkunskap för att bygga en app som kombinerar översättning med kronologisk storytelling som
ger evangeliet i 29 berättelser från Bibeln.
Det är en metod som Karl Härgestam har erfarenhet att använda i arbetet med onådda folk och som nu översätts till farsi och arabiska i ett första stadium, men fler språk är på gång.
– Vi vet att det kan vara farligt för de nyfrälsta om de får resa tillbaka till sitt hemland. Men om vi inte fokuserar på evigheten kan vi inte vara en del av lösningen, säger Sam Park.
Sam, Matt och Kevin är imponerade över den insats som Sverige har gjort med tanke på flyktingmottagandet de senaste åren.
– Sverige är en förebild för resten av världen, både när det gäller att ta hand om sina medborgare och flyktingar. Därför är vi tacksamma om vi kan få vara med och bidra till att nå ut med evangelium genom vårt kunnande, säger Kevin Kim.
– Tillfället är nu när de onådda folken är här, det får vi inte missa, säger Matt Chan.