Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Intensiv start för nye direktorn

– De som jobbar här drivs av något mer än sin månadslön. Det märks. Det är något som PeO Larsson direkt kunnat konstatera efter att ha kastat sig in i sina nya arbetsguppgifter på Pingsthuset. – Jag är också positivt överraskad av arbetsglädjen och motivationen här, säger han.

Livet är mycket, mycket intensivt just nu för PeO Larsson. I januari började han sitt nya jobb som direktor på Pingst – fria församlingar i samverkan och som vd för Dagengruppen. Dessutom fortsätter han med att vara vd för Tidnings AB Dagen fram till början av april.
Han vill inte specificera hur många timmar i veckan han jobbar, mer än att det är fråga om åtskilliga.
Han tycker det är en hederssak att vara nåbar på telefon så mycket det bara går och att svara på mejl snabbt. Och då får man ta till kvällar och helger.

Simmat tidigt
När vi träffas är han lite trött och kostar på sig en gäspning. Det visar sig att han varit uppe och simmat tidigt, eftersom han känner att han försummat sin träning under lite för lång tid.
–?Chefsjobb är krävande, konstaterar han. Det är helt orealistiskt att tro att man ska klara det på 8-timmars arbetsdagar.
Att fråga hur han orkar, känns rätt självklart.
–?Jag vet inte egentligen, svarar han. Jag har alltid jobbat mycket och hoppas att det ska gå.
Men, han tar ju igen sig ibland och kan koppla av också. Han och hustrun åker till exempel till fritidshuset på Öland en helg i månaden året om. Där har de ett andningshål och goda tillfällen till promenader och golf när det är säsong för det.
PeO Larsson säger också att han är en person som inte lägger så mycket oro på sig och att han för det mesta sover gott om nätterna.
Sen finns det en viktig dimension till i det jobb han just inlett. Han upplever att han fått en kallelse till det här och därför räknar han med att Gud ska ge den nödvändiga kraften.
–?Jag gick med någon slags känsla av att jag skulle till Flemingsberg, säger han. Jag skulle aldrig sökt jobbet, men när jag fick frågan var det helt självklart att säga ja.

Turbulenta arbetsplatser
Han har haft tendens att dras till arbetsplatser där det på olika sätt varit turbulent. Hur kommer det sig?
– Det började under den kraftiga konjunkturnedgången för fastighets- och byggbranschen i början av 90-talet, säger han. Jag fick jobba med kraftiga nedskärningar och lärde mig mycket av det. Sen har det blivit så att jag åtagit mig såna jobb. Jag har fått viss rutin på att ge negativa besked, men det betyder inte att jag inte tycker det är svårt.
–?Jag tror till och med att det tyder på bra ledarskap om en chef sover lite dåligt om man skulle tvingas genomföra personalneddragningar.
Ett jobbigt 2007 ligger bakom i Pingst med många uppsägningar och oro för ekonomin.
Nu är det dock betydligt lugnare och PeO Larsson tror inte att det ska behöva bli några fler uppsägningar. Bara intäkterna inte sviktar för då kan läget snabbt förändras.
–?Offer, gåvor och bidrag är en förutsättning för vår verksamhet, säger han och slår ett slag för kyrkoavgiften som gör det möjligt för medlemmarna att verkligen backa upp fortsatta satsningar i rörelsen.
Nu ser han framför sig en del omfördelningar av resurserna och en annan organisation. Samtidigt behövs ett nytt redovisningssätt, som ger bättre överblick över de gemensamma kostnaderna.

Övergripande ansvar
PeO Larsson får som direktor det övergripande ansvaret för personal och ekonomi. Men han kommer inte att lägga sig i den ideologiska och teologiska inriktningen för organisationen.
–?Den har jag ingen kunskap om eller utbildning i och den sköts utmärkt av vår föreståndare.

Tror på god framtid
PeO Larsson tror på en god framtid för Pingst.
–?Om vi här på huset kan bygga upp och få tillbaka församlingarnas förtroende och fungera som inspirations- och kraftkälla för församlingarna då har vi en fantastisk framtid.
Ännu har han inte jobbat så länge, men redan konstaterat att han hamnat i en mötestät organisation.
–?Jag förväntas delta i tiotalet styrelser, styrgrupper, ledningsgrupper med mera, vilket inte fungerar effektivt. Vi måste hitta en fär