Inspiration från Egypten

Petra och Theo hade hört om arbetet som Pingst stöttar i Egypten, men det var en helt annan sak att se det i verkligheten. Det menar de efter en Egyptenresa i våras som gjorde dem taggade att förmedla vad mission är på Hampeveckan.

När Pingsts missionsinspiratör Annelie Lennartsson fick uppdraget att prata om mission på Hampeveckan resonerade hon: ”Det är bättre att några ungdomar följer med mig till Egypten och får se själva, så kan de inspirera tonåringarna på Hampe efter det.”
Petra Thörn och Theodor Österberg från Filadelfia i Stockholm ville gärna hänga med. Ungdomarna fick en inblick i hur flera av Pingsts samarbetspartner gör allt för att förmedla Guds kärlek genom olika projekt och medieproduktioner. *
Efter resan har de tillsammans med IBRA i Stockholm gjort ett antal kortfilmer som ska visas under Hampetorpsveckan.
Vad har resan gett er?
Petra: Ä Vi har träffat så många coola människor, som är så otroligt hängivna.
Ä Jag beundrar verkligen hur exempelvis Bassem (som jobbar med demokratiläger för barn) har tagit sig an grejer som är viktiga, för att Jesus vill det, för att människor ska förstå och sätta värde på varandra och för demokratin. Han jobbar med religionsdialog, utan att kompromissa med vad han själv tror på.
Ä Sen var jag så imponerad av Suzy (som jobbar med ungdomsprogrammet Fruit salad). Jag frågade henne hur det är att leva som kristen i Egypten. Hon sa att det inte är lätt, och hon berättade om exempel på attentat som gjorts mot kristna, men för henne är det självklart att berätta om Jesus ändå.
Ä I Sverige kan ju jag vara avskräckt av tanken på vad folk ska tycka om mig, men i Egypten blir de inte ens avskräckta av att någon kan döda dem!
Theo: Ä Vi har träffat väldigt engagerade människor med ett driv att göra något. Vi i Sverige kan fega ut trots att vi inte har mycket emot oss. Men egyptierna är otroligt modiga och otroligt proffsiga. I kaoset som råder i Egypten har de världens häftigaste produktioner och gör så otroligt mycket.
Vad hoppas ni kunna förmedla till ungdomarna på Hampeveckan?
Theo: Ä Min egen bild av kristen media här i Sverige var att det är något som man snabbt zappar förbi. Men i Egypten fick jag se att det går att berätta om Jesus på ett uppfinningsrikt sätt, till exempel genom drama, dialog och frågor. Det kan vara en modell för oss också, jag får också lust att jobba med media!
Ä Produktionen Fruit salad har jag själv hört talas om på Hampeveckan. Men jag hade inte förstått att det är sådan tät trafik till deras sajt och att de chattar hela dagarna med människor och att folk tar till sig budskapet. Så jag skulle vilja förmedla till Hampefolket, att Fruitsalad är inte bara något man producerar, utan det når människor.
Petra: Ä Jag hoppas att tonåringarna ska förstå hur viktigt och väldigt bra arbetet är. Att de förstår att de här människorna förvaltar pengarna de får på ett jättebra sätt. Det är människor som offrar så mycket av sig själva för att följa Jesus. De är verkliga förebilder i lärjungaskapande.

Fotnot: Hampeveckan pågår 30 juni Ä 6 juli på Björkenäsgården utanför Odensbacken och vänder sig till ungdomar från 13 år.