Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

Ingen vanlig cirkus

Mie Björhag slukar eld, kastar svärd och jonglerar med bollar eller käglor och kombinerar sina minicirkusföreställningar i skolor, på festivaler eller i kyrkor med att tala om sånt hon brinner för. Till exempel att låta bli att använda droger.

Mie Björhag delar sin tid mellan arbetet i egna företaget Cirkus Mie och en halvtid för SPIK, LP-verksamhetens nykterhetsrörelse bland ungdomar, som är på gång att bli en alldeles egen juridisk organisation.
Ä Jag åker runt på skolor och talar om alternativ livsstil, det vill säga att avstå från allt användande av alkohol och andra droger. Och så hjälper jag till att starta lokala SPIK-föreningar och arrangera SPIK-event.
Cirkus Mie-konceptetet, att till cirkuskonster tala om sånt hon brinner för, har hon oftast med sig också på skolorna.
Ä Det är ett bra sätt att fånga folks uppmärksamhet på, säger hon. Jag använder det jag kan och tycker det funkar bra.
Hon gillar SPIK-konceptet och tycker att armbandet man bär som ett tecken på sin drogfrihet är bra och också en igenkänning och stöd för andra.
Alkohol har alltid funnits med i hennes familjs hemmiljö, men hennes första egna rejäla fylla fick henne att bli helnykterist. Det hela hände när hon var 17 år och var på medeltidsveckan i Visby.
Ä Jag träffade på ett gäng som var trevliga och jag följde med till deras camping och blev bjuden på deras hemgjorda jordgubbsvin. Jag var pytteliten, hade inte ätit ordentligt och det var jättevarmt och jag var törstig och blev helt packad.
Ä Jag minns bara att jag var på väg till toaletten när allt blev svart och sen vaknade jag upp i en sjukhussäng.
Mie hade drabbats av alkoholförgiftning och fick av doktorn höra att hon skulle vara glad för att hon överlevt.
Ä Sen dess har jag aldrig druckit alkohol, säger hon. Jag tänkte att om man kan bli förgiftad av något så ska jag inte använda det.
Hon engagerade sig i Ungdomens Nykterhetsförbund och fick lära sig massvis om alkoholens verkningar i samhället, i familjer, i trafiken etcetera.
Ä Jag har sett så mycket dumma saker i samband med alkohol, säger Mie, som tycker att folk ofta kan komma undan saker som hänt med att skylla på att man varit full.
När Mie kom in på cirkusgymnasiet i Gävle, efter att först ha gått på teatergymnasium i Falun, fick hon liksom många av sina klasskamrater ordna eget boende. Runt omkring henne arrangerades många föräldrafria fester och hon fick försvara sin nykterhet med kraft, men tyckte samtidigt det var skönt att hon verkligen bestämt sig för att alltid vara nykter.
Ä Det och att jag är vegetarian måste jag hela tiden försvara, men jag tycker att det i båda fallen handlar om ett ansvar för jorden, säger Mie.
Ä Om man dricker blir man så luddig och så mycket tid försvinner bort. Jag vill ta vara på den tid jag har och jag har dessutom insett att den som inte dricker orkar så mycket mer. Det ser jag inte minst när jag jobbar på festivaler.
Mie är noga med att hon inte vill döma den som intar en annan hållning till alkohol än hon, men att det också är viktigt att presentera ett alternativ till att bara acceptera den rådande alkoholkulturen.
Mie har i princip alltid betraktat sig som kristen, men en personlig tro på Jesus fick hon i 17Ä18-årsåldern, efter att under en period ha haft en ganska flummig syn på att det finns många vägar till Gud.
Ä Sen insåg jag att Jesus är enda vägen och valde honom och insåg att jag hade allt att vinna på det.
Och nu är hon alltså både predikant och nykterhetsförespråkare som tar käglor, knivar och eld till hjälp för att understryka sitt budskap.