Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

Inför Herren

Var tredje tisdag möts eleverna på Mariannelunds folkhögskola ”Inför Herren”. En stund då nattvarden, lovsången och bönen är i centrum. För kvällarna svarar eleverna själva, ett uppdrag som får dem att växa och upptäcka sina gåvor. När Pingst.nu besöker Mariannelund bjuds det på en kärleksmåltid präglad av värme och generositet.

Djupt inne i Smålands täta skogar ligger det natursköna samhället Mariannelund. Solen står lågt denna majkväll när jag kör in i samhället och ett påtagligt lugn breder ut sig över orten.
Utanför byns Ica-affär blir jag av en äldre man upplyst om att vi befinner oss mitt i Astrid Lindgren-värld. Några mil österut ligger Bullerbyn där Astrids pappa tydligen bodde som pojk och i närheten ligger också byn Gibberyd, kanske mer känt som Katthult.
Men det är inte bara för de litterära associationerna och det vackra sceneriet som folk kommer hit. Mariannelund har också fungerat som en andlig retreat och tillväxtplats för människor från hela Sverige i 35 års tid.
Centralt beläget i samhället ligger Mariannelunds folkhögskola som varje termin erbjuder flera olika varianter av bibellinjer. Vårterminen 2007 går cirka 90 elever på skolan, varav de allra flesta bor på dess internat.
Daniel Jägerskog från Söderhamn går sin andra termin på skolans linje BibelTjänst.
– Det är en skön stämning här och man får verkligen möjlighet att växa som kristen. Jag var nog lite tveksam i början. Ville inte att någon skulle berätta för mig vad jag skulle tro på, men så har det inte alls blivit.
Klasskompisen Nina Sjöberg bryter in.
– Det är precis det jag gillar med skolan, säger hon. Man får själv tänka här och det har åtminstone fått mig att mogna som kristen. Jag är ganska ny i tron och den här tiden har betytt oerhört mycket för mig.
Just denna kväll är det lite extra nervöst i BibelTjänst-klassen. Ungeför var tredje tisdag anordnar en av skolans klasser det man valt att kalla ”Inför Herren”, en samling där nattvardsmåltiden, lovsången och bönen står i centrum. Ikväll har Daniel Jägerskog och hans kompisar valt ett något annorlunda grepp och samlingen inleds med en gemensam kärleksmåltid i skolans matsal.

Gemenskap i fokus
Stämningen är uppsluppen medan skålar med ris, sallad och sås skickas runt bland borden och det är tydligt att det är gemenskapen som är i fokus för denna måltid.
Efter en stund övergår måltiden i ett mer stämningsfullt nattvardsfirande. Sorlet dämpas och ersätts av en atmosfär av förväntan. Daniel Jägerskog läser instiftelseorden medan Linda Hjalmarsson bryter brödet. Till ackompanjemang av stilla pianomusik skickas brödet och vinet runt bland de drygt 60 närvarande.
Efter en stund av bön och lovsång fortsätter kvällen i skolans aula som ligger på andra sidan vägen. Lugnt och stilla bryter alla upp och snart hörs lovsången från andra sidan gatan.
Solen skiner genom de stora spröjsförsedda fönstren samtidigt som eleverna på BibelTjänst leder kvällen med sång och vittnesbörd.

Uppriktigt sökande
Jag har slagit mig ner på en stol längst bak i aulan och betraktar därifrån alla dessa ungdomar som med så tydlig uppriktighet söker Gud. Små grupper bildas spontant här och var i lokalen och ber för varandra. Lovsångsteamet leder sången och runt om i aulan lyfts händer i tillbedjan.
En timme passerar snabbt och efter en enkel bön framifrån podiet avslutas så kvällen. Några reser sig direkt och går tillbaka till sina rum medan andra väljer att stanna kvar ytterligare en stund i gemenskapen inför Herren.
När jag kommer ut igen har solen sjunkit ytterligare och grupper av ungdomar vandrar sakta tillbaka till skolan. Jag gissar att gemenskapen kommer att fortsätta en bra stund till.