Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Hur lyssnar du på musik?

En sak jag minns tydligt från min tonårstid är de återkommande kristna musikfestivalerna som gick av stapeln i Globen och på Scandinavium. Det ordnades bussresor från hela landet dit och mängder av förväntansfulla ungdomar kom för att uppleva en helkväll med kristen musik.
Artister som Petra, Whiteheart, Q-stone, Edin-Ådahl och Koinonia med flera lockade en stor publik. En viktig sak i samband med dessa stora festivaler var att köpa med sig en bunt CD-skivor för att lyssna på när man kom hem.
När jag till exempel upptäckte det finska bandet Q-stone ville jag ha allt de gav ut. Min skivsamling började växa och har fortsatt att göra det med åren. På 80-talet och början av 90-talet kunde en kristen artist sälja riktigt bra. Charlotte Höglunds Den stora förändringen, Edin-Ådahl, Reser till kärlek och Jerusalems, Prophet är exempel på skivor som sålde runt 20 000 exemplar. I dag är situationen annorlunda. Om en artist säljer 2 000 exemplar är det att anse som riktigt bra.

HUR SKA MAN SE PÅ denna utveckling? Jag tror inte att vi slutat konsumera och lyssna på musik, men sättet vi tillägnar oss musik har förändrats i grunden. En kristen kompis till mig med stort musikintresse sa här om dagen att det var väldigt länge sedan han köpte en fysisk skiva. Sedan flera år är Spotify det enda sättet han konsumerar musik på.
Frågan som kvarstår är: Vem ska betala för musiken som produceras? Att göra en skiva är en stor satsning med studiotid, musiker, producent, konvolut, mastering och mixning. Jag har inget bra svar på denna fråga, men inser att vi lever i en helt ny situation.
Mina vänner som är kristna musiker brottas med hur det ska vara möjligt att producera och släppa ny musik i framtiden och hur man ska hitta nya vägar till lyssnarna.
Personligen tycker jag fortfarande inte att det finns något som slår känslan av en fysisk CD med bilder och texthäfte. Medan du funderar på dessa frågor kan du passa på att beställa några bra kristna skivor på cd!