Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

HUMOR

FRASSE BERÄTTAR FÖR BARNEN UR BIBELN

Tommy Log spelar den lätt galna karaktären Frasse i barnmötestältet på Nyhemsveckan. Men Frasse är bara en av de karaktärer som dyker upp i de sammanhang där Tommy medverkar. – Det är viktigt att ge barnen en positiv upplevelse att bära med sig, säger Tommy Log.

Det är trångt och lite fuktigt inne i det stora barnmötestältet på Nyhemsveckan. En ”umgåsare”, eller barnledare, i grön tröja står på scenen och upprepar tålmodigt samma information några gånger medan tältet fylls på alltmer av barn och deras föräldrar.
– Här inne sitter man på rumpan, förklarar hon. Föräldrar är välkomna att vara med, men kom ihåg att det här är en gudstjänst, så var ett föredöme.
Barnen sitter lydigt ner på den grå mattan som täcker större delen av marken. Skorna ställs prydligt i långa rader  utanför mattkanten. För dem som kom först blir det en stunds väntan innan alla har hunnit in från stora hallen.
All fokus ligger på scenen som det här året är uppbyggd som en pizzeria. Efter en stund hörs någon som stånkar och  bakom svängdörrarna syns en rufsig kalufs.
– De äj så besväjliga, de häj döjjajna, säger en välbekant röst.

BARNEN JUBLAR NÄR figuren Frasse med möda tränger sig fram mellan svängdörrarna och fastnar med sin stora  mage.
Frasse har härjat i barntältet på Nyhemsveckan i fem år nu. Med en oslagbar kombination av humor, värme och ren galenskap behåller han barnens uppmärksamhet. Tillsammans med sina medarbetare, som i år heter Karin, Veronika och Pumba, och ett team med musiker och sångare, gör han barnmötena på Nyhem till en fest.
Den som gömmer sig bakom de flera nummer för stora glasögonen är Tommy Log, pastor i Västerås. Frasse är en av flera karaktärer som han spelar i olika sammanhang. Just Frasse-karaktären har en något oväntad förebild.
– Det är sengångaren Sid ifrån Ice Agefilmerna, säger Tommy och ler lite. Han är lite knasig och knäpp. Frasse är självgod och självupptagen, men han är också väldigt snäll.
Att Frasse är populär bland barnen är inte så konstigt, men lite mer överraskande är att många äldre också kommer fram efteråt och tackar, berättar Tommy.
För Tommys del började det med att han som ung var engagerad i sin hemförsamling Pingstkyrkan i Hällabrottet med barnmöten. En sommarsemester på Bödagården träffade han Daniel Alm som var gårdspastor just den veckan. Två år senare ringde Daniel upp och bad honom att komma till Västerås, där han nu har arbetat i tio år. I den egna församlingens barnverksamhet dyker Frasse upp 5–6 gånger per år. Då handlar det ofta om utåtriktade satsningar. De brukar till exempel köra ut i olika bostadsområden runt omkring Västerås och möta barnen där.
– Vi kommer med bibelberättelser, hoppborg, Frasse och en kokosbollsmaskin, berättar Tommy. Den respons vi får av barnen där, och även de vuxna, är mycket stor. I våras gjorde de tre sådana besök på två dagar, och avslutade med att bjuda in till en stor sommarfest i kyrkan. 200–300 barn som inte annars har kontakt med någon kyrka nåddes. Några av dem kom till sommarfesten också, berättar han. Annars är det ofta svårt att få folk att ta steget att komma till kyrkan.
– De blir glada när vi kommer till dem, men det är en stor tröskel för dem att komma in till oss.

PÅ NYHEMSVECKAN HÅLLS det barnmöte varje dag i en vecka, så det är sju gudstjänster som ska planeras och genomföras på kort tid. Tommy har haft olika medarbetare från år till år. Just i år var det Pumba Johansson, Karin Mörk och Veronika Lorentzon. Eftersom de inte bor på samma ort sker mycket av planeringen genom telefonmöten. Det skrivs inget detaljerat manus, trots att det är sju gudstjänster som ska genomföras på en vecka. Men de gör en grovplanering och bestämmer tema, och planerar praktiska saker som i vilken miljö allt ska utspela sig och vad de behöver för rekvisita. Också scenbygget gör de själva, även om de får hjälp av Nyhemsveckans volontärteam.
– Sedan faller det mesta på plats när vi övar, säger Tommy.
Hjärtat finns i att få förmedla bibelberättelserna till barnen.
– Utmaningen är att man vill servera bibelkunskap på ett bra och inspirerande sätt som barnen kan bära med sig hem, säger han. Det ska inte bara vara trams och larv som de minns. Och så att få helheten att bli bra så att det blir en röd tråd. Det är också viktigt att varje barn blir sett. I barntältet har det blivit dags för bönestund. Tygpåsar kastas ut till de grönklädda umgåsarna som finns utspridda bland barnen på den gråa mattan. Runt dem skapas små ringar av barn. Umgåsaren låter var och en säga sitt namn. I påsen finns någonting som kan användas som en hjälp för att be. Temat det här året är kärlek, och just den här dagen ligger det en liten spegel i påsen. Barnen får skicka runt den mellan sig. Var och en tittar i spegeln och säger ”Jesus älskar mig”. När spegeln kommer tillbaka till umgåsaren ber alla ”Gud som haver” tillsammans.
– Det är viktigt att ge barnen redskap för att kunna ta emot Gud, säger Tommy. Vi vill verkligen att var och en ska få en egen tro.
Han poängterar att verksamheten i barntältet är ett gemensamt arbete och ingen enmansshow för Frasse. På samma sätt som hela Nyhemsveckan är det.
– Alla bidrar till helheten med det de kan.

TOMMY BIDROG I ÅR även med lite mer än barnmötena. En del av hans andra karaktärer fick vara med i Stora hallen inför kollekten. Varje dag under veckan presenterades insamlingen av en programledare i showen ”Cash It In”, och Tommys karaktärer var gäster i showen. Där syntes ”Fisk-Olle från Boden” som skröt om sin brottningskamp med en björn, där var ”frikyrkopastorn och relationsrådgivaren Torsten Bergström” som hade uppfunnit en Praise-maskin som höll upp ett par låtstasarmar i en lovsångsgest för den som blivit trött i armarna, och där var ”trädgårdsexperten Erik Svanström från lokaltvprogrammet Hämta min trädgård” som visade hur man planterar säckpotatis.
– Det är min nyaste karaktär så honom är jag inte lika trygg med än, säger Tommy. Frasse, däremot, som har hängt med lite längre, är han så trygg med att han kan improvisera lite. Men det är noggranna förberedelser som lägger grunden för det som sedan i stunden kan komma spontant.
Nytt för i år är också att Frasse har gett ut en cd-skiva. Den såldes i PMU-tältet på Nyhem tillsammans med en Frasse-t-shirt.
– Jag vill gärna att barnen ska få någonting som de kan ta med sig hem så att det inte bara blir någonting som är roligt för stunden, säger han.
Samarbetet med PMU startade förra året och är förstås också ett sätt att vara med och stödja det arbetet. Pengarna från försäljningen går till PMU:s projekt. I barntältet har mötet avslutats med sång. Frasse vinkar hej då. Frasses pizzeria har den här dagen serverat pizza med lakritssås, och Frasse har druckit lakritsläsk. Nästa dag kommer nya tokigheter, och de breda leendena i barnens ansikten på vägen ut visar att de är nöjda.
– Det är viktigt att vara med och skapa en god och positiv stämning, säger Tommy. När barnen växer upp och ser tillbaka på de här åren i barntältet önskar jag att de ska minnas att det var roligt och mysigt. Att det ska vara något gott. Det räcker långt.

FAKTA/TOMMY LOG
Ålder: 37.
Familj: Fru och tre barn.
Jobbar: Som pastor i Västerås Pingst med särskilt ansvar för barn och familjer
Aktuell: Som figuren Frasse i barntältet på Nyhemsveckan och i andra utåtriktade satsningar för barn, samt cd-skivan Frasse volym 1.