Hon blev frälst genom webben

Kärleken förde henne från Turkiet till Sverige. Hon hade med sig en gudstro från barndomen, men mötte Jesus på riktigt gjorde hon framför datorn, och Ibras turkiska tvkanal är idag Cecilyas kyrka.

Cecilya beskriver sin barndom i Turkiet som glad. Så det var inget missnöje som tog henne till Sverige för 20 år sedan, utan kärleken. Hon mötte sin blivande man, när han hälsade på sin släkt i Turkiet. De blev kära, gifte sig, och Cecilya flyttade till Stockholm.
Ä Men det var inte lätt, minns hon. Jag kände inte någon här. Sverige var ett främmande land, jag skulle lära mig ett nytt språk och jag var helt ensam utan min familj (förutom min faster som bodde i Enköping).
Hennes och mannens restaurangverksamhet gick dåligt, ekonomin var i botten, och relationer med andra människor fungerade inte alls.
Ä Jag kände mig väldigt långt borta från Gud. Jag grät varje dag och brukade skrika ”Var är du Gud? Jag orkar inte längre!” Jag mådde jättedåligt. Jag sade till Gud att han skulle ändra på mitt liv, att han fick göra vad som helst för att forma om mitt liv.
Tron med från Turkiet
Tron på att det finns en Gud hade Cecilya med sig från Turkiet. Hon föddes av syrianskarmeniska kristna föräldrar och har med sig religionen som en fin tradition.
Ä Jag gjorde det jag trodde jag skulle göra som kristen. Jag har alltid hört om Jesus men inte levt så som en kristen ska leva. Jag växte upp hos min farfar och farmor. Farfar var verkligen frälst, och brukade läsa Bibeln med mig, men jag tyckte bara det var tråkigt.
I ungefär två år bad Cecilya Gud om att han skulle förändra hennes liv. Så en dag ringde hennes kusin och frågade Cecilya hur hon egentligen mådde. Kusinen var frälst, hade länge bett för henne, och kände att Cecilya behövde hjälp.
Ä Så hon tog första bästa flyg och kom hem till mig, med Bibeln i handen. Jag försökte vara snäll och gästvänlig. Jag ville på ett sätt ha henne hemma hos mig, men inte höra talas om Bibeln.
Ä Jag hade ingen ork och lust att höra Guds ord. Jag skrek mest till Gud, men jag väntade ändå på ett sorts mirakel. Hon stannade en vecka och pratade om Jesus, om hur mycket han älskade mig och hur mycket han ville göra för mig.
Innan kusinen åkte hem igen gav hon Cecilya en webbadress till en turkisk församling i Tyskland och sade att hon där kunde hitta svaren på alla sina frågor.
Tappade andan av kraften
Ä En dag kände jag att jag verkligen ville kolla på den där sidan. Jag klickade runt tills jag såg en rubrik som handlade om Jesus som Frälsaren.
Ä Jag började läsa första raden. Sedan vet jag inte vad som hände. Jag kände en kraft så att jag tappade andan. Jag tänkte tanken ”Varför ska jag bli räddad? Jag är ju kristen, jag tror ju på Gud!” Jag ville fortsätta läsa, men ändå blev jag rädd och skrämdes av tanken att det skulle visa sig att jag var en stor syndare.
Ä Jag började skaka och gråta, men en röst sade till mig att jag skulle läsa vidare. Det gjorde jag. Det kändes som om allt jag byggt upp rasade ner som en legobyggnad, och jag kände den helige Ande. Sedan grät jag i flera dagar. Jag bad om förlåtelse för allt jag hade gjort och sagt under hela mitt liv.
Ä Där började Jesus göra om mitt liv, och det har han fortsatt med, till denna sekund när vi sitter här!
Talade om Jesusrelation
Kusinen och hennes man åkte hem till Cecilya, och såg till så att hon kunde få in Kanal Hayat, den turkiska kristna tv-kanalen som Ibra startat.
Ä Det första jag tittade på var Joyce Meyer (amerikansk predikant Ä dubbad till turkiska). Så fort hon började prata kände jag samma sak som när jag började läsa hemsidan. Hon pratade inte om en religion, utan om relationen till Jesus. Sedan den dagen är jag ständigt sugen på att se på kanalen, jag bara måste se den. Kanal Hayat har matat mig! Via Kanal Hayat och min kusin har jag fått den andliga maten.
Cecilya nämner fyra av personerna som har program på kanalen, och säger att de har blivit ”som ljus för mig”.
Ä De har blivit som mina pastorer. Deras ord träffar verkligen hjärtat! Så fort jag hör dem tar jag fram datorn eller papper för att anteckna vad de säger.
Cecilya försöker på olika sätt ivrigt förklara hur viktig Kanal Hayat är för henne.
Ä Jag kan inte riktigt beskriva vad denna tv-kanal betyder för mig, men den måste leva vidare! Det betyder jättemycket att den är på turkiska, eftersom det är mitt språk.
Ä Min släkt i Turkiet kände inte till Kanal Hayat, så min kusin har fixat så att de också kan se kanalen, och nu står den ständigt på hemma hos dem. Och jag vet att många vänner till mina släktingar, både kristna och muslimer, också tittar och gillar programmen.
Mamma provtittade
I december, när Cecilyas mamma var på besök från Holland där hon bor, accepterade hon att provtitta på kanalen. Och fortsatte.
Ä En dag sade hon ”Jag har gjort fel!” och grät i flera dagar. Så nu är hon också frälst och blir, liksom jag, matad av Kanal Hayat!